lichtende nachtwolken

Komende nachten mogelijk lichtende nachtwolken te zien

Ze hebben iets mysterieus en zijn prachtig om te zien: lichtende nachtwolken. Deze bijzondere wolken worden ongeveer 1,5 uur na zonsondergang zichtbaar en soms ook voor zonsopkomst. De omstandigheden zijn de komende dagen gunstig, waardoor we een grote kans hebben ze te zien, meldt Weeronline. 

IJskristallen

Lichtende nachtwolken komen voor op 80 kilometer hoogte. Ze danken hun vorm aan kleine ijskristallen die ontstaan op stofdeeltjes. De wolken geven niet zelf letterlijk licht, het licht komt van de zon. Het wordt door de ijskristallen weerkaatst naar de aarde. Zo ontstaan er aan de hemel zilverblauwe, streperige wolken. De wolken zijn in het donker zichtbaar zolang ze door de zon worden beschenen. Wanneer de zon helemaal onder de horizon zakt, verdwijnen de wolken weer.

Helder weer gunstig om lichtende nachtwolken te zien

De lichtende nachtwolken zijn in Nederland zeldzaam. Ze zijn alleen te zien tussen de maanden mei en begin augustus en er zijn jaren dat het verschijnsel niet te zien is. Volgens de meteorologen van Weeronline zijn de omstandigheden tot Pinksteren ideaal. Om de wolken te kunnen zien, moet het helder zijn en dat zit de komende dagen goed. Daarmee is het nog niet gegarandeerd dat we ze in Nederland te zien krijgen. Tegenover het AD vertelt meteoroloog Van Bernebeek dat de velden rond de aarde drijven en het niet te zeggen is waar ze zich precies bevinden. Vanaf Pinksteren is er meer bewolking voorspeld en neemt de kans om de nachtwolken te zien weer af. Maar de kans is dan nog niet verkeken. Rondom de langste dag van het jaar zijn de omstandigheden vaker gunstig. De grootste kans om ze te zien is om in deze periode bij heldere nachten een plek uit te zoeken met vrij uitzicht richting het noorden.

(Bron: Weeronline, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie