Koeien staan minder vaak in de wei
Publicatiedatum: 4 oktober 2016
Een weiland vol met grazende koeien. Een oer-Hollandse beeld. Maar koeien staan steeds minder vaak in de wei. In 2015 liep nog maar 65 procent van de melkkoeien buiten. Dat meld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Bedrijfsvoering
Als reden geeft CBS dat naar mate het bedrijf groter wordt, de weidegang van koeien minder makkelijk is in te passen in de bedrijfsvoering. Bij bedrijven met minstens 160 koeien graast maar 39 procent buiten. Ondanks de daling van de weidegang is het aantal melkkoeien in de periode april 2014 en april 2015 met 50.000 toegenomen. Koeien in veenweidegebieden in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland komen het vaakst buiten.
Dubbele signalen
Volgens LTO Melkveehouderij komen de koeien juist vaker in de wei. Dit mede ingegeven doordat zuivelondernemingen meer producten van weidemelk op de markt brengen. Zij keren zelfs een premie uit aan melkveehouders die de koeien laten grazen. “Het op deze wijze stimuleren van de weidegang werkt beter dan het van bovenaf opleggen via regels”, aldus een LTO-zegsman. Ook benadrukt hij dat koeien binnen of buiten houden niet per definitie beter is voor de dieren.
De CBS-cijfers zijn volgens Milieudefensie het bewijs dat de sector het juist niet zonder wettelijke verplichting voor elkaar krijgt om koeien in de wei te houden. “Hopelijk komt er nu eindelijk een meerderheid in de Tweede Kamer om weidegang verplicht te stellen, het is 5 voor 12”, reageerde Bart van Opzeeland van de milieuorganisatie.
Verhoging weidetoegangtoeslag
Zuivelcoöperatie FrieslandCampina heeft laten weten de zogeheten weidegangtoeslag te verhogen. Het bedrijf maakte maandag bekend de tarieven aan te passen naar 1,50 euro per 100 kilo melk. Dat is nu nog 1 euro per 100 kilo. FrieslandCampina wil dat in 2020 ruim 81 procent van de circa 13.000 aangesloten Nederlandse melkveebedrijven weidemelk leveren.
(Bron: ANP/CBS)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Precies zo als we omspringen met bejaarden. Het kosten/baten verhaal. Levende, voelende “wezens” die alles alleen maar kunnen ondergaan. Ik ben al heel lang vegetarisch ingesteld. Zou niet weten wat je als consument nog kunt doen……