zomer 2018

KNMI maakt de balans op: zomer 2018 warmste in 300 jaar

Eén dag voordat de meteorologische herfst begint analyseert weerinstituut alle gegevens van de afgelopen zomer, en wat blijkt? De zomer van 2018 is de warmste in 300 jaar tijd. De gemiddelde temperatuur ligt op zo’n 19 graden, terwijl 17 graden normaal is voor een Nederlandse zomer. 

Hittegolf

De gegevens van het KNMI laten zien dat alle zomermaanden (juni, juli en augustus) erg warm zijn. In totaal zijn er 2 hittegolven: De eerste van 15 tot 27 juli en de tweede van 29 juli tot 7 augustus. In het zuiden en zuidoosten is er zelfs sprake van een aansluitende hittegolf die duurt van 12 juli tot 8 augustus. We spreken van een hittegolf als het meerdere dagen achter elkaar 25 graden is.

Dag en nacht

De allerwarmste dag van 2018 is vermoedelijk 26 juli, met als hoogtepunt de 38,2 graden die in het Limburgse Arcen wordt gemeten. Dit is maar 0,4 graden onder de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland. Naast de dagen, zijn tijdens de zomer ook de nachten heel erg warm. De warmste nacht van 2018, en tegelijk ook de warmste nacht ooit meten in Nederland, is die van 26 op 27 juli. In Deelen (Gelderland) wordt het dan niet kouder dan 24,4 graden en ook in de rest van het land daalt de temperatuur niet tot onder de 20 graden.

Record voor campings

Omdat het tijdens de zomermaanden zo warm is in Nederland, blijven meer mensen thuis tijdens hun vakantie en dat merken de campings. In de eerste helft van 2018 trekken Nederlandse campings veel meer bezoekers dan in dezelfde periode in voorgaande jaren.

Droogte

De zomer was niet alleen heel erg warm, maar ook zeer droog. Het KNMI spreekt van de droogste zomer sinds 1906. In totaal valt er in de zomermaanden zo’n 105 millimeter neerslag, tegenover 225 millimeter normaal. Een groot neerslagtekort ontstaat, waardoor er de nodige problemen ontstaan. De standen van de rivieren behalen dieptepunten en sommige delen van het land wordt een sproeiverbod afgekondigd. Inmiddels is er weer regen gevallen, maar het neerslagtekort is nog steeds niet volledig aangevuld. daardoor blijft de droogte een een probleem.

Een ander effect van de droogte is momenteel goed te zien op de groente- en fruitafdeling van de supermarkten. Door de afwezigheid van regen zijn veel oogsten mislukt of zijn vruchten en groentes veel kleiner en vervormd.

Steeds warmer

Hoe lang de zomer van 2018 nog de warmste zomer ooit blijft, valt nog te bezien. Door klimaatverandering wordt het steeds warmer in Nederland en zal ons land op een gegeven moment het klimaat van Zuid-Frankrijk hebben.

(Brom: weerplaza, weer.ml, KNMI, ANP)

Geef een reactie