droogterecords

Juni 2018 breekt droogterecords

De maand juni gaat dit jaar de boeken in als de droogste sinds 1962. Normaal valt er gemiddeld 68 millimeter regen, deze maand is dat slechts 27, meldt Weeronline. Tuinders en natuurbeschermers beginnen de problemen ervan te ondervinden.

Er verdampt meer water dan dat er valt

Na een meimaand vol weerrecords hebben we ook in juni te maken met records, maar dan op droogtegebied. Het is de droogste juni sinds 56 jaar. Op veel plaatsen in het midden, westen en zuiden van het land is het zelfs de droogste juni sinds 1901. In Westkapelle in het zuidwesten van Zeeland is slechts 1 millimeter neerslag gevallen. Het groeiseizoen van 2018 gaat volgens Weeronline tot de 5 procent droogste jaren behoren. Sinds 1 april, het begin van het groeiseizoen in de natuur, is 150 millimeter neerslag meer verdampt dan er gevallen is.

Zonniger dan normaal

Met 211 uren zon is het ook wat zonniger dan normaal. De gemiddelde temperatuur in De Bilt komt met nog 2 zomerse dagen in het verschiet uit op 17,5 graden, waarmee het de op 5 na warmste juni is sinds de weermetingen begonnen in 1901. Dit hoge maandgemiddelde wordt vooral veroorzaakt door veel zachte nachten. Het is daarmee niet de warmste junimaand ooit gemeten, zoals in 2017 met 18,1 graden het geval is. In een normale junimaand is het gemiddeld ongeveer 15,6 graden.

Overuren

Tuinders en kwekers maken overuren om hun planten en gewassen van water te voorzien. In Brabant geldt momenteel een sproeiverbod voor de landbouw, maar op andere plekken wordt veel extra water gegeven. Plantenkweker Pieter Lucassen tegenover NOS: “Je moet als ondernemer altijd incalculeren dat je altijd een droogteperiode krijgt. Maar het unieke is dat hij nu wel erg vroeg is. En we krijgen nou nog juli, augustus, september en als we dan ook weer zo’n extreme droogte houden dan wordt het wel echt financieel gezien een klein drama. Maar we hebben wel ingecalculeerd dat we sowieso elke zomer een maand of anderhalve maand aan het beregenen zijn.”1 j

Droogte in de tuin

Ook de tuin kan nu een extra slok water gebruiken. Om de waterleidingbedrijven te ontzien kunt u het watergeven het beste beperken tot de tijden buiten de piekuren. Tijdens die uren: tussen 6.00 – 9.00 uur en tussen 18.00 – 22.00 uur gebruiken erg veel mensen tegelijk water. Het lastige is dat dat nou ook net de uren zijn dat het het handigste is om water te geven, omdat het dan minder warm is. Wij geven tips om zo slim mogelijk water te geven.

Bron: ANP, NOS, archief)

Geef een reactie