zeehond

Jonge zeehond in het Veluwemeer gespot

Medewerkers van een bungalowpark in Nijkerk keken dinsdag 1 november 2016 vreemd op toen zij opeens een zeehond op het strand zagen liggen toen ze een aanlegsteiger repareerden. De jonge zeehond maakt het goed, maar het is uitzonderlijk dat hij zijn weg heeft gevonden naar het Veluwemeer.

Obstakels

Volgens conservator Arthur Oosterbaan van natuurcentrum Ecomare op Texel gaat het om een gewone en goed gezonde zeehond. “In het IJsselmeer komen ze wel een enkele keer vaker voor. Ze zwemmen via de sluis bij het Kornwerderzand in de Afsluitdijk van de Waddenzee naar het meer. Sommigen komen ook vanaf de Noordzee via het Noordzeekanaal en het IJ. Maar om in het Veluwemeer te komen moest het dier nog meer obstakels passeren. Ik heb nog niet eerder gehoord dat daar een zeehond is gezien.”

veluwemeer

Overleven

De manager van het bungalowpark belde dinsdag de Dierenambulance, omdat hij niet wist of hij iets voor het zeehondje moest doen. Toen de hulpverleners arriveerden, dook de zeehond net weer het water in. Oosterbaan denkt dat de zeehond prima in het Veluwemeer kan overleven zolang het niet gaat vriezen. “Aan zoet water zijn die dieren allang gewend. Maar het Veluwemeer vriest natuurlijk veel sneller dicht dan het IJsselmeer of de zee en dan zou het beestje in de problemen kunnen komen.”

Utrechtse gracht

De vreemdste plek waar toe nu toe in Nederland een zeehond is opgedoken is volgens Oosterbaan een gracht in Utrecht. “Maar toen we de foto’s van dat beest zagen bleek het een ringelrob te zijn. Die komen in Nederland niet voor en zeker niet in een Utrechtse gracht. We nemen aan dat die zeehond is losgelaten door iemand die ontdekte dat zeehonden geen huisdieren zijn.”

(Bron: ANP)

Update (Bron: nos.nl)

In tegenstelling tot eerdere berichten is het zeehondje in het Veluwemeer toch niet helemaal gezond. Aan de hand van foto’s hebben deskundigen vastgesteld dat ze longworm heeft. Ze is nu nog in goede conditie, maar hij kan erg ziek worden als hij niet behandeld wordt. Verschillende pogingen om het dier te vangen zijn tot nu toe mislukt. Als het dier gevangen wordt, gaat het naar een opvangcentrum om de longworm aan te pakken. Daarna wordt de zeehond weer uitgezet.

Update donderdag 3 november 2011

Een medewerker van het Zeehondencentrum Pieterburen heeft het jonge vrouwtje donderdagmorgen kunnen vangen. Ze wordt nu verder onderzocht.

Geef een reactie