Insectenplagen zomer 2016
De maand juli is traditiegetrouw de maand waarin we veel overlast van insecten ondervinden. Er worden dit jaar opvallend veel mensen gebeten door teken en daarnaast zorgen muggen, wespen, slakken en de eikenprocessierups voor problemen.
Teken
In mei en juni 2016 zijn er 13 procent meer tekenbeten gemeld ten opzichte van het gemiddeld aantal tekenbeten van de afgelopen 3 jaar. De piek van het tekenseizoen, die in juli ligt, moet zelfs nog komen. Naast de ziekte van Lyme is er dit jaar ook melding van een nieuw tekenvirus, het encefalitisvirus of TBE-virus. Via tekenradar.nl blijft u goed op de hoogte waar u vooral moet opletten. Let verder goed op als u gaat wandelen, voorkomen is beter dan genezen. Mocht u toch een tekenbeet ontdekken, verwijder de teek dan zo snel mogelijk en bezoek uw dokter. Meer informatie over het voorkomen en behandelen van tekenbeten.
Muggen
De vele regen, in combinatie met redelijk warm weer is ideaal voor muggen. Wat dat betreft zal het een lange zomer worden, want er zijn en komen dit jaar veel muggen. Met de lancering van muggenrader.nl kunnen mensen nu doorgeven hoeveel last ze van de muggen hebben. De actuele weergegevens en weersverwachtingen worden vervolgens gecombineerd met de verwachte muggenactiviteit, om zo tot een betrouwbare 5-daagse verwachting te komen.
Wespen
Als we denken dat we alles gehad hebben, dan komen straks de wespen er nog achteraan. De verwachting was dat het er dit jaar veel zouden zijn. De winter was mild en er zijn geen noemenswaardige late nachtvorsten geweest. De vele regenval van de afgelopen tijd kan er echter voor zorgen dat het toch nog gaat meevallen met de overlast. Volgens bioloog en wespendeskundige Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen zijn wespen zeer gevoelig voor zware regenval. Na een hevige bui komt het voor dat 80 procent van de wespen niet terugkeert naar het nest. Dat nest gaat vervolgens ten gronde. Van Vliet vermoedt dat de wespen door regen gedesoriënteerd raken en hun weg niet meer terug vinden.
Slakken
Door het regenachtige en relatief koele weer zijn er op dit moment veel slakken actief in Nederland, maar niet zo veel als in België, waar ze met een recordaantal slakken te maken hebben. Als het koele en natte weer bij ons aanhoudt, dan kunnen wij ook met een invasie te maken krijgen. Het kan ook líjken of er meer slakken zijn dan anders. Door de vochtige omstandigheden laten zij zich namelijk meer zien. Bij droog en warm weer trekken zij zich terug naar vochtiger plekken en zien we ze veel minder.
Kleine pieterman
Niet alleen insecten kunnen overlast veroorzaken. Sinds enige jaren hebben we ook te maken met de kleine pieterman (Echiichthys vipera). Deze zandkleurige vis van zo’n 8 cm lang is 1 van de giftigste dieren die er in Europa voor komen en komt ook in de Noordzee voor. Hij graaft zich in onder zand en is voorzien van stekels die giftig zijn. Als u per ongeluk op de vis gaat staan, dan doet dat flink pijn. Uw voet kan opzwellen en in sommige gevallen treden misselijkheid, hartkloppingen, koorts en duizeligheid op. Het gif van de pieterman breekt af bij hogere temperaturen, dus in het geval van een steek moet u het aangedane lichaamsdeel zo snel mogelijk verwarmen tot een temperatuur van tenminste 45°C. Bijvoorbeeld door het onder te dompelen in een bak met warm water.
Arnold van Vliet, bioloog aan de Universiteit van Wageningen, praat over dit onderwerp in Groeten van MAX op 11 juli 2016.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Uit ervaring met een Pieterman op het Franse strand, weet ik dat chloor help bij een steek van een Pieterman. Een Francaise, zag gebeuren dat iemand op een Pieterman trapte en kwam onmiddellijk in actie. Ze had altijd een flesje chloor en een sponsje bij zich, voor zichzelf en eventuele eerste hulp voor anderen. Neem altijd een klein flesje chloor mee naar het strand en na een steek, de plek goed deppen met een sponsje, dat gedrenkt is in pure chloor en de plek masseren. De pijn zal na een paar minuten wegebben en spoel da na met water. Je blijft nog wel een dag een lichte zeurende pijn voelen, maar het is dragelijk.
Beste oosterwijck@live.nl, bedankt voor de extra tip!
1997 is bij mij geconstateerd de ziekte van Lyme… Tot nu toe met 9x hersenvlies ontsteking dus er is geen nieuwe ziekte. Maar tien de aandacht was er niet zo sterk. Is ee dan nu andere behandeling voor de TBE virus? Ik werd hier bij de Veluwe geprikt door de teek dus is er wel al lang in Nederland. Bedankt
Beste Ana londono, allereerst willen wij u graag sterkte wensen met uw situatie. Over het TBE-virus vindt u veel informatie op http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tekenencefalitis