Huisdieren opgelet: teken en vlooien op komst
Er is warm weer op komst en dus is het oppassen geblazen voor vlooien en teken bij uw huisdier. Want met het stijgen van de temperatuur komen de vlo en teek tot leven.
De vlo
Veel mensen denken dat hun hond geen vlooien heeft, maar die heeft hij wel. Op de hond zelf is maar 10% van de vlooien terug te vinden. De rest ligt in uw huis. De eieren en larven/popjes zitten in de kieren van de vloer of in het vloerkleed. De meest ideale omstandigheden voor de vlo om zich te ontwikkelen is warmte. Met het stijgen van de buitentemperatuur komt de vlo tot leven. Als er dan een hond voorbij komt, dan springt de vlo erop!
De teek
Wanneer de temperatuur buiten boven de 8 graden komt, komt de teek in Nederland weer tot leven. Honden komen makkelijk met een teek in contact door het rondsnuffelen over de grond en in bosjes. De teek valt niet uit een boom, maar zit laag op het gras of in een struik. In tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen ook honden de ziekte van Lyme krijgen. Dus net als bij mensen is het belangrijk de teek zo snel mogelijk, het liefst binnen 24 uur, te verwijderen. Dit om te voorkomen dat de teek een ziekte overbrengt.
Feiten en fabels over teken:
- Vaak wordt gedacht dat men de teek eerst met alcohol moet bedwelmen; niet doen! Want daardoor spuit de teek wat speeksel de wond in waarin ziekteverwekkers kunnen zitten, zoals bij de ziekte van Lyme. Het wondje na het verwijderen van de teek met wat alcohol schoon deppen, is uiteraard wel goed.
- Moet u de teek linksdraaiend of rechtsdraaiend verwijderen? (Dit staat zelfs op de verpakking van de tekentang) Het maakt helemaal niets uit. De teek is een symmetrisch diertje, dus welke kant u opdraait maakt niet uit.
- Ook al gebruikt u een tekenband en druppels, het is geen enkele garantie dat de teek niet toeslaat.
Bestrijden
Veel van de bestrijdingsmiddelen werken alleen op volwassen vlooien en heel soms op een larve. Ze werken alleen niet op de eitjes of popjes. Er zijn veel producten te koop die allemaal een verschillende werking hebben. Het maakt ook uit of u een binnen- of buitenkat heeft en bij een hond om wel ras het gaat. Kook niet zomaar een middel. Laat u adviseren door de dierenarts. Tip! Gebruik nooit de vlooiendruppels voor de hond in de nek van de kat. Dat kan dodelijk zijn.
Dierenarts Jenny Buijtels bespreekt dit onderwerp op 2 mei 2016 in Tijd voor MAX.
Berichten over Bravecto® (Update 25 oktober 2016)
We ontvingen een update van dierenarts Jenny over de laatste bevindingen over Bravecto: “Vooral via sociale media gaan berichten de ronde dat dieren overlijden na het toedienen van Bravecto®. Als eigenaar bent u na gebruik van dit middel en het lezen van deze berichtgeving natuurlijk bezorgd over de gezondheid van uw dier. Ook wij willen als dierenarts de beste zorg.
Bravecto® is een diergeneesmiddel tegen vlooien en teken dat 3 maanden werkt na het toedienen van de pil. Samen met collega’s van verschillende vakgebieden en via informatie van de beroepsvereniging KNMvD, heb ik wetenschappelijke onderbouwing gezocht over mogelijk schadelijke effecten. Behalve wetenschappelijke artikelen over de registratie van het middel zijn er geen andere wetenschappelijke publicaties in peer-reviewed tijdschriften te vinden. Diergeneesmiddelen worden uitgebreid getest, voordat ze op de markt worden toegelaten. Ondanks deze uitgebreide veiligheidstesten vooraf kunnen schadelijke effecten pas later aan het licht komen. Om een onomstotelijk verband te kunnen aan tonen tussen gebruik van het middel en het overlijden van dieren, is het noodzakelijk om sectie te doen op het overleden dier. Tot op heden heeft pathologisch onderzoek nog geen direct verband kunnen aantonen met dit middel. Dat wil nog niet zeggen dat alle zorgen meteen zijn verdwenen.
Ik raad dan ook 2 dingen aan:
• Als u twijfelt of vragen heeft, bespreek dit altijd met uw eigen dierenarts.
• Verder is het erg belangrijk – en dat geldt voor ieder geneesmiddel – om bijwerkingen of effecten te melden bij de registratiehouder (in dit geval MSD) of het college ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG). De Europese registratieautoriteit (EMA) ziet er vervolgens op toe dat deze informatie op een juiste wijze wordt verwerkt. De registratiehouder zal onderzoeken of de waargenomen effecten het gevolg zijn van toediening van het geneesmiddel.
Wat de onrust rond Bravecto® betreft: het is dus niet vastgesteld dat dit middel dodelijk kan zijn voor honden. Maar het is ook nog niet onomstotelijk bewezen dat dit niet het geval zou kunnen zijn. Kortom, meld vermoedelijke bijwerkingen altijd bij het CBG. Mocht een dier overlijden en er zijn twijfels over de doodsoorzaak: een pathologisch onderzoek kan uitsluitsel geven. Uw dierenarts kan u meer over zo’n onderzoek vertellen.”