Hoe zit het? Wat zijn pluviofielen en waarom houden ze zo van regen?
Publicatiedatum: 10 september 2024
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: wat zijn pluviofielen en waarom houden ze zo van regen?
Singin’ In The Rain: de dans van de pluviofielen
Als de zon schijnt, stromen de stranden en de parken vol met zonaanbidders. Maar er zijn minstens zoveel mensen die juist opleven als het bewolkt en regenachtig weer is. Iemand die houdt van regenachtig weer, wordt ook wel pluviofiel genoemd. In de filmklassieker Singin’ In The Rain zien we hoofdrolspeler Gene Kelly bijvoorbeeld vrolijk rondhuppelen met zijn paraplu, onder het genot van een storbui. Over pluviofilie gesproken! Op Facebook zijn er talloze groepen, soms zelfs met bijna 200.000 leden, waar pluviofielen zich verzamelen om herfstachtige en winterse plaatjes met elkaar te delen.
Waarom kan een regenbui zo fijn zijn?
Ook in Nederland, waar het natuurlijk regelmatig regent, zijn er veel pluviofielen. Zij deinzen er niet voor terug om buiten een nat pak te halen, integendeel zelfs. “In het weerbericht wordt regen vaak slecht weer genoemd. Zo zie ik dat helemaal niet. Het voelt lekker op de huid en is ook nog eens goed voor de bomen en plantjes”, aldus Edward Kock uit Geldermalsen in het RTL 4-programma Editie NL.
Motregen, een stortbui of alles daartussenin, pluviofielen genieten ervan, om verschillende redenen. Denk bijvoorbeeld aan de frisse geur, die een zomers buitje na een warme dag met zich meebrengt. Hoe die bijzondere geur precies ontstaat, leggen we in dit artikel uit.
Het ritme van de regen
Zachtjes tikt de regen op het zolderraam, zo begint de hit van Rob de Nijs uit 1963. Voor de ik-persoon is dit getik ‘het ritme van de eenzaamheid’, dat hem doet terugdenken aan een verloren liefde. Maar pluviofielen kunnen juist wel genieten van het ritme van de regen. “Ik heb lang in een stacaravan gewoond, en het geluid van tikkende regen op het dak is onbetaalbaar. Haast hypnotiserend”, vertelt Hester Tielrooy uit het Groningse Rasquert aan het Dagblad van het Noorden.
Olivier Nijs denkt er ook zo over. Nijs is freelance geluidsman en heeft in die hoedanigheid vaak meegewerkt aan natuurdocumentaires. Het opnemen van de regenscènes is zijn favoriete bezigheid. “Voor mij geldt niet dat ik meteen naar buiten ren als het begint te regenen, maar ik vind regen absoluut niet vervelend. En van het geluid ben ik echt fan”, vertelt hij in Editie NL.
Daarnaast kan een regenbui esthetische waarde hebben. Zeker in de herfst, als de bladeren beginnen te verkleuren, levert dit fraaie plaatjes op. Tot slot beseffen pluviofielen vaak maar al te goed dat ze in de minderheid zijn, in vergelijking met zonaanbidders. En dus kunnen ze vaak in alle rust genieten van een regenbui. “Als het regent, heb ik het park voor mij alleen en geniet ik van de rust en de stilte”, aldus Tielrooy in haar gesprek met het Dagblad van het Noorden.
Pluviofiel of niet, waar moet u aan denken als het regent?
Maar of u nu wel of geen pluviofiel bent: als het regent, moet u daar wel rekening mee houden in uw dagelijkse bezigheden. En daar hebben wij al diverse artikelen aan gewijd. In het archief van MAX Vandaag leest u bijvoorbeeld welke schoenen u het best aan kunt trekken, wat u moet doen om aquaplaning in de auto te voorkomen en hoe u veilig motorrijdt in de regen. En bent u juist helemaal geen pluviofiel, dan is dit een relevante vraag voor u: natter van rennen of lopen in de regen? Hoe blijft u het droogst?
(Bron: Archief, Libelle, NH Nieuws, Dagblad van het Noorden, Editie NL, NU.nl, YouTube: Turner Classic Movies, YouTube: Dutch Music Channel. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Als kind al was mijn favoriete weer regen. Later toen er een ernstige hooikoorts werd geconstateerd kwam de verklaring. Nu vele jaren later zit ik bij zonnig weer als alle planten en bomen bloeien binnen met ramen en deuren dicht. Van eind november tot september snotter ik wat af. Alles geprobeerd van therapieën, tabletten en homeopathie. Er is geen kruid tegen opgewassen. En beste lezer hooikoorts kan je echt ziek maken. Zo ziek zelfs dat ik al kind en puper slecht presteerde op school in de maanden dat het het ergste is. Tijdens het voorjaar worden er veel schoolonderzoeken en examens gepland. En dan voel jij je als hooikoortspatiënt slecht. En dan dat onbegrip. Op commentaar van och zo’n beetje hooikoorts van een nitwit die bij elk verkoudheidje zelf in bed zielig zit te doen, zit je dan echt niet te wachten. Dus laat het a.u.b. voor mij een beetje regenen elke dag. Een beetje, geen plensbuien die alles wegspoelen. Een beetje nattigheid op zijn tijd. Heerlijk.