Hoe zit het? Waarom zijn wolken niet echt wit of grijs (maar denken wij dit wel)?
Publicatiedatum: 20 augustus 2024
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom zijn wolken niet echt wit of grijs (maar denken wij dit wel)?
Wit of grijs? Of geen van beide?
Op sommige dagen is er slechts 1 enkel wit wolkje te zien, aan een verder strakblauwe hemel. En soms hebben we minder geluk met het weer, dan kijken we naar 1 groot grijs wolkendek. Tenminste, dit is hoe wij mensen het zien, want wolken hebben van zichzelf geen witte of grijze kleur. Dat heeft te maken met de manier waarop ze het witte zonlicht verstrooien.
Wolken bestaan uit piepkleine waterdruppels (en/of ijskristallen), zoals we in een eerder artikel uitleggen. Dat geldt voor alle soorten, bijvoorbeeld stapel-, sluier- en donderwolken. Deze waterdruppels zijn doorzichtig en hebben van zichzelf dus geen kleur. Maar als er zonnestralen op de wolken vallen, kunnen ze wel een kleur aannemen.
Hoe komen wolken aan de kleur, zoals wij die waarnemen?
Welke kleur dit is, hangt af van de dichtheid van de wolk. Als er een groot aantal dikke druppels onderin de wolk zit, blokkeren de druppels het zonlicht. Daardoor kijk wij vervolgens tegen een grijze wolk aan. En we kunnen ons alvast schrap zetten voor een regenbui. Is de hoeveelheid druppels lager en zijn de druppels ook dunner, dan neemt de wolk de witte kleur van het zonlicht in zich op. Daarnaast is het de vraag van welke kant u de wolk ziet. Als u de zon in uw rug heeft, dan ziet u meestal een witte wolk voor u.
Deze theorie verklaart ook waarom zeewater verschillende kleuren kan hebben, van de grijze Noordzee tot de azuurblauwe Middellandse Zee. In een eerder artikel gaan we daar dieper op in. En die strakblauwe hemel, waar we dit verhaal mee begonnen zijn? Die is eigenlijk ook niet blauw van zichzelf, maar wel volgens onze waarneming. Dat heeft weer te maken met de luchtmoleculen, die sterker reageren op blauw licht dan op andere kleuren.
(Bron: Archief, NRC, Quantum Universe, KNMI, Meteo.be, Weeronline. Foto: Shutterstock)