Hoe zit het? Waarom zijn er zo weinig wespen?
Publicatiedatum: 3 augustus 2021
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom zijn er zo weinig wespen?
Waar zijn ze?
Normaal gesproken zoemen de wespen u om de oren zodra u eind juli, begin augustus plaatsneemt op een terrasje. Zeker als u iets lekker zoets bestelt zijn ze er als de kippen bij. In 2021 is dit anders. De wespen lijken zijn niet zo talrijk als in andere jaren. Hoe kan dat toch? Wij vragen het aan Bastiaan Meerburg, directeur van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).
Minder eten
“2021 lijkt geen goed jaar te zijn voor de wesp”, zegt hij. “Wespen voeden zich vooral met andere insecten en voor de ontwikkeling van deze insecten is de temperatuur erg belangrijk”, legt hij uit. Een stijgende lijn in het kwik heeft een positieve uitwerking op de hoeveelheid insecten, maar 2021 verloopt tot nu toe vrij koud en nat. Daardoor is er dus ook minder eten voor de wesp. “Dat er minder eten is betekent ook dat er minder wespen zichtbaar zijn.”
In insecten die zij eten zijn vooral nodig om de wespenlarven mee te voeden, maar ook om zelf in leven te blijven. Met name in het voorjaar, als de vrouwtjes beginnen met het aanleggen van nesten, zijn de insecten van belang. In augustus zijn de meeste larven volgroeid en vliegen de volwassen wespen uit op zoek naar zoetigheid, want zij hebben ook een enorme behoefte aan koolhydraten. Zolang de larven in het nest aanwezig zijn, voldoen zij deze behoefte met de zoetige afscheiding die zij produceren.
Laatste kans
Het kan zijn dat we later in augustus 2021 meer wespen zullen gaan zien, maar dat is volgens Meerburg nog geen feit. “Dan moet het weer wel meewerken”, laat hij weten. Dat wil zeggen dat het warmer moet worden en het niet al te hard moet regenen, want dan kunnen de nesten wegspoelen en de wespen die erin zitten doodgaan. Regen werkt ook ontregelend voor de wespen die uitgevlogen zijn. Zij kunnen in een stortbui hun nest moeilijker terugvinden en bovendien maken de natte vleugels het moeilijker om te vliegen.
Schuift de plaag op?
Als het weer zich niet van zijn zonnigste kant zal laten zien in augustus, is de kans aanwezig dat de overlast in 2021 gering zal blijven. Na augustus is de grootste kans van de wespen immers verkeken, want zeker de 2e helft van september wordt al te koud.
Overlast is overigens een subjectief begrip, benadrukt Meerburg. “Iemand die niet van wespen houdt vindt het al vervelend om door 1 wesp omringd te worden, terwijl de ander dit helemaal niet erg vindt. Daarbij zitten we, als het buiten geen lekker weer is, meer binnen. Daardoor nemen we misschien ook minder wespen waar dan in een jaar waarin er veel zonuren zijn, maar dat betekent niet dat er niet evenveel wespen zijn.”
Conclusie:
Wespen leven van insecten, waarmee zij ook hun larven voeden. Door het koude en natte voorjaar van 2021 zijn er minder insecten tot ontwikkeling gekomen, wat automatisch minder eten voor de wespen betekent. Zij blijven dan binnen in hun nesten.
Het kan zijn dat we ze later in augustus 2021 nog gaan zien, maar dan moet het wel wat warmer en minder nat worden.
(Bron: KAD, KNMI, Natuurpunt, archief)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Eind augustus / september, komt vanzelf