stormen

Hoe zit het? Waarom zijn er soms meerdere stormen vlak na elkaar?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom zijn er soms meerdere stormen vlak na elkaar?

Meerdere stormen na elkaar

Eerst Dudley, daarna Eunice en toen Franklin. In minder dan 1 week tijd razen er 3 stormen over ons land. Het is voor het eerste in bijna 100 jaar dat zoiets voorkomt. De laatste keer is in 1928, als er in de loop van 16 tot 27 november een zware storm overtrekt en daarna opnieuw op 23 en 25 november. Dat er zo kort op elkaar meerdere stormen over het land trekken, is dus best bijzonder. Wat veroorzaakt dit unieke natuurfenomeen?

Straalstroom

Volgens weerinstituut KNMI heeft dit alles te maken met zogenoemde straalstroom. Straalstroom is een krachtige wind die op zo’n 9 a 10 kilometer hoogte waait en er in principe altijd is. Weerkundigen geven het echter pas deze naam als de windsnelheden de 100 kilometer per uur aantikken.

stormschade
Lees ook: Stormschade claimen? Let dan hierop

300 kilometer per uur

Hoe snel de straalstroom stroomt, wordt bepaald door het verschil in temperatuur van de lucht uit het noorden en het zuiden. Hoe groter dit verschil, hoe sterker de straalstroom en hoe groter de kans op storm op aarde. Als de straalstroom krachtig blijft, kan dat zelfs zorgen voor meerdere stormen na elkaar.

stormen
Lees ook: Hoe komen stormen aan hun namen?

Niet elke straalstroom zorgt voor wind

Het is echter niet zo dat elke straalstroom het laat stormen in Nederland. Zoals gezegd wordt er überhaupt pas van straalstroom gesproken als er windsnelheden van 100 kilometer per uur worden gemeten en bovendien zijn er ook meerdere straalstromen op de wereld. Het Belgische KNMI, het KMI, heeft ook de website een handige afbeelding geplaatst waarop te zien is dat het om pakweg 4 straalstromen gaat. Nederland en België liggen vaak onder de polaire straalstroom, op de afbeelding aangeven met het cijfer 1. Als deze straalstroom flink aantrekt, is het bij ons vaak stormachtig.

(Bron: KMI, KNMI, VRT, RTL, Weeronline, ANP)

Geef een reactie