Hoe zit het? Waar komt uw gft-afval terecht?
Publicatiedatum: 8 oktober 2024
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waar komt uw gft-afval terecht?
Wat mag wel en niet in de gft-bak?
De afkorting gft spreekt voor zich, want in de gft-bak hoort groente-, fruit- en tuinafval. Denk aan dode takken en bladeren, gemaaid gras, appelschillen en slablaadjes. Maar ook vis, vlees, rijst en pasta kunt u in de gft-bak kwijt, ook al is dit eigenlijk geen groente-, fruit- of tuinafval. Hetzelfde geldt sinds 2023 voor koffiecapsules, -pads en theezakjes.
Wat niet in de gft-bak mag, is grof tuinafval, zoals boomstronken. Want dit soort tuinafval is te groot voor de gft-bak en moet ingeleverd worden bij de milieustraat (al kunt u het in sommige gemeentes ook thuis op laten halen). Begrijpelijkerwijs is er vaak onduidelijkheid over welk afval in welke bak moet. Bij twijfel kunt u altijd de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal raadplegen. Daarnaast is er dit uitgebreide overzicht, waarin u kunt zien wat wel én niet in de gft-bak mag.
Hoe krijgt uw gft-afval een tweede leven?
Maar of het nu sinaasappelschillen of kippenbotjes zijn, wat gebeurt er na het weggooien eigenlijk met het afval in uw gft-bak? Om dit afval uit uw eigen gft-bak een tweede leven te geven, kunt u zelf een composthoop in de tuin maken. Wat de voordelen zijn en wat hier verder bij komt kijken, hebben we in een eerder artikel uitgelegd.
Maar ook als uw gft-bak is opgehaald door de gemeente, kan het gft-afval een nieuw leven krijgen, in de vorm van compost, potgrond of biogas (milieuvriendelijk gas). Hoveniers, boeren, tuinbouwers en gemeentewerkers kunnen dit gebruiken als bodemverbeteraar. En uiteindelijk kunt u daar zelf van profiteren, als u etenswaren van de boer koopt.
Waar moet u verder op letten?
Kijk wel uit voor maden en ander ongedierte in de buurt van uw gft-bak. In dit artikel leggen we uit hoe u de maden buiten de deur houdt. Als u een kliko gebruikt, in plaats van een speciale composteerbare zak van de gemeente, dan kan het geen kwaad om oud papier onderin te leggen. En let daarnaast op dat u uw afvalbak niet te vroeg of te laat aan de straat zet.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Regionaal Orgaan Verwijdering Afvalstoffen, Quest, Rijksoverheid, Milieu Centraal, Circulus. Foto: Sander Koning/ANP)