Einde ophokplicht pluimvee vrije-uitloopeieren

Hoe zit het? Ophokplicht alweer terug, wat betekent dit?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: ophokplicht alweer terug, wat betekent dit?

Ingrijpende vogelgriepepidemie in 2021 en 2022

Nederland heeft in deze eeuw te maken gekregen met verschillende vogelgriepuitbraken. In 2021 en 2022 zijn er in het hele jaar meldingen van het virus, waarna er in oktober 2022 een landelijke ophokplicht volgt. Als gevolg hiervan verdwijnen vrije-uitloopeieren eind januari 2023 uit de supermarkten. Zij verkopen de eieren als scharreleieren.

Uiteindelijk noteert het RIVM 76 gevallen van vogelgriep bij pluimveebedrijven in 2022. Het virus slaat niet over op mensen, maar heeft wel wilde vogels en zoogdieren als vossen en bunzingen bereikt. Deze epidemie duurt uiteindelijk tot mei 2023 en is de grootste uitbraak sinds 2003. Een pluimveebedrijf in het Limburgse Heythuysen moet zelfs zo’n 300.000 leghennen preventief laten ruimen. Dit lot treft in 2022 miljoenen vogels, terwijl de kosten voor ruiming en preventie oplopen naar liefst 55 miljoen euro.

Bruine witte eieren
Lees ook: Hoe zit het? Waarom zijn er weer steeds meer witte eieren te koop?

Ophokplicht opgeheven én alweer ingesteld

Maar in de zomer van 2023 komt er een kentering. Minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) trekt begin juli de landelijke ophokplicht na 9 maanden weer in. Dan spreekt Adema al van ‘goed nieuws voor de vrije-uitloopsector’, omdat de kippen weer naar buiten mogen. In dezelfde maand keren de vrije-uitloopeieren inderdaad alweer terug in de supermarkt. Wel blijft de ophokplicht in de regio’s Limburgse Peel (Horst aan de Maas en omstreken) en Gelderse Vallei (Veenendaal en omstreken) nog van kracht, vanwege een hoog besmettingsrisico.

Het aanvankelijke einde van de landelijke ophokplicht volgt 4 maanden later, in november 2023. De Limburgse Peel is al veilig verklaard, maar ook in de Gelderse Vallei mag het pluimvee weer naar buiten. Sinds juli zijn er namelijk geen uitbraken meer geweest. Het is voor het eerst sinds 26 oktober 2021 dat er in geen enkele Nederlandse regio meer een ophokplicht van kracht is. Maar nauwelijks 2 weken later zijn er alweer nieuwe uitbraken van de vogelgriep, in Renswoude en Middelie (gemeente Edam-Volendam). De uitbraak in Middelie is de aanleiding om direct weer een landelijke ophokplicht in te stellen.

codes
Lees ook: Codes op eieren: hier komen ze vandaan en zo heeft de kip geleefd

Vervallen ophokplicht, wat zijn de gevolgen?

Het vervallen en het terugkeren van de ophokplicht bewijzen hoe onvoorspelbaar het verloop van de vogelgriep is. Wat de gevolgen voor de verkoop van eieren in supermarkten zijn, moet nog blijken. Vooralsnog blijven vrije-uitloopeieren nog steeds te koop. In Middelie moeten in elk geval 180 kippen geruimd worden. Bovendien geldt daar een vervoersverbod in een straal van 10 kilometer.

(Bron: Archief, ANP, Rijksoverheid, RIVM, Editie NL, Nieuwsuur. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Heer Bommel says:

    “Voor mensen blijft het risico op besmetting onverminderd.”
    Laten we het hopen. We weten al dat er, als er ooit een van mens op mens overdraagbare variant zal ontstaan, de kans eraan te sterven circa 50% zal zijn.
    Verschrikkelijk, als je bedenkt dat deze vogelgriep in 1995 ontstaan is in een massastal in China waar de kippen onder erbarmelijke omstandigheden werden gehouden.
    Wij mensen werken hard aan onze ondergang. Dag geeft niets want we weten wel beter en gaan toch door met dit soort gedrag.
    Het ergste is dat nu in het wild levende dieren ook met vogelgriep besmet raken.
    Het is zelfs al waargenomen in de buurt van de zuidpool.