Het wemelt van de slakken, waarom zijn het er soms zo veel?
Publicatiedatum: 12 mei 2023
Bij warme en vochtige omstandigheden zijn er altijd veel slakken op pad. In sommige jaren lijken het er echter meer dan anders. Zoals in de zomer van 2021 en voorjaar 2023. Hoe komt dat?
Na kou veel warmte en vocht
In sommige jaren zijn de lentes vrij warm en droog, maar in 2021 en 2023 koud en vochtig. Na het betrekkelijk koude begin is meer warmte en meer dan voldoende vocht gevolgd. Daar reageert de natuur op. Bomen, struiken en al het andere groen zijn rijkelijk in blad en bloei gekomen. Voor slakken zijn dat ideale omstandigheden. Naast voldoende vocht is er daarmee ook heel veel voedsel voor ze beschikbaar.
Niet meer, maar wel meer zichtbare slakken
Er zijn dan niet per se méér slakken, maar ze laten zich wel veel meer zien. Bij droogte trekken ze zich namelijk terug onder struiken, bloempotten of in het geval van naaktslakken onder de grond. Bij vochtige omstandigheden gaan ze er massaal op uit en doen ze zich flink te goed aan al het groen dat ze tegen komen. Ook onze gekoesterde tuin- en moestuinplanten. Als het tijdelijk droger blijft verdwijnen ze weer even uit het zicht, maar weg zijn ze niet. Zo gauw er weer wat regen valt gaan ze er opnieuw op uit.
Welke slakken eten ons tuingroen?
Niet alle slakken hebben het op ons tuingroen voorzien. Gewone huisjesslakken bijvoorbeeld houden het meestal bij verrotte plantenresten en dode bladeren. Ook de grote aardslak of tijgerslak heeft het niet op levend groen voorzien, maar heeft onder andere schimmels op het menu staan.
Vooral naaktslakken zijn degenen die grote schade kunnen aanrichten in de tuin. Bepaalde grote naaktslakken eten tot wel de helft van hun eigen gewicht aan blad per dag. Dit zijn een aantal van de meest vraatzuchtige slakken in de tuin:
De wegslak
De wegslak is bruin als hij nog jong is en kleurt uiteindelijk meestal naar zwart, maar hij kan ook oranjerood, grijs of wit zijn. Hij heeft karakteristieke ribbels op zijn lijf.
Gevlekte akkerslak
De gevlekte akkerslak is witgeel tot lichtbruin en heeft een gestippeld oppervlak. Hij heeft een duidelijk aanwezige inwendige schelp, die door zijn huid heen te zien is.
Segrijnslak
De segrijnslak heeft een goudbruin slakkenhuis, met donkergekleurde patronen erop. Ze eten jong groen blad of pas uitgekomen scheuten. Omdat het ’s nachts vaak vochtiger is komen ze het liefst dan tevoorschijn, maar ook na een regenbui gaan ze op rooftocht.
Slakken bestrijden
Er zijn veel methoden om slakken te bestrijden. Van slakkenkorrels en biervallen tot diervriendelijker opties als wegvangen en afschrikken met een scherpe ondergrond of koffieprut. In een eerder artikelen zetten we op een rij hoe u van de vreetgrage diertjes af kunt komen.
(Bron: archief, Vroege Vogels, RTL Nieuws, Radar, IVN natuur educatie, Trouw. Foto’s: Shutterstock)