Het weer: zomers en onstabiel
Publicatiedatum: 1 juni 2024
Geregeld prijken winterlaarzen nog aan mijn voeten. Al mijn zomerschoenen blijken open schoenen te zijn en daarmee loop ik in deze wisselvallige tijden een behoorlijk risico op natte voeten.
Koudebel
Voorlopig lijkt buiigheid een vinger in de pap te houden. Het is zomerse buiigheid, met over het algemeen hoge middagtemperaturen. Die buiige omstandigheden hebben veel te maken met wat er in de hogere luchtlagen gebeurt. Vanuit de hoek van Groenland schuift bij tijden een omvangrijke bel met koudere lucht onze kant op. Deze arriveert op zo’n 4 tot 8 kilometer hoogte boven ons Europese continent en wordt ingevangen tussen allemaal hogedrukgebieden. Die hogedrukgebieden liggen aan de west-, noord-, en oostzijde van die koudebel en houden ‘de bel’ daardoor behoorlijk stationair.
Gemakkelijk buien
Het (noord)westen van het land heeft sneller invloed van de hogedruk, hoe meer landinwaarts hoe groter de kans op middagbuien. Zo’n bel met koude lucht wordt in de meteorologie ook wel een ‘put’ genoemd. Onder een put wordt de lucht extra in stijging gebracht, vergelijk het met de aanzuigende werking van een stofzuiger. In combinatie met flink wat vocht en zoninstraling ontstaan er heel gemakkelijk buien. Deze weersituatie heeft de afgelopen tijd ook al tot wateroverlast en hoge rivierstanden geleid. Voor mijn kano-les is dat laatste interessant. De Rijn voerde al een paar keer dermate veel water af dat de stroming heel stevig was. Wij als cursisten staken enigszins peentjes zwetend de rivier over. Schuin tegen de stroming in peddelen en dan toch keihard achteruit (in de stroming) afzakken. Vervolgens nabij de overkant rustig draaien en uitpuffen tussen de kribben.
Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.
(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 22 2024. Foto: Shutterstock)