Het weer: warme zee
Publicatiedatum: 8 juli 2023
Het duizelt als je naar de watertemperatuur van de Atlantische Oceaan kijkt. De wateren west van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Portugal waren eind juni zo’n 3 tot 5 graden warmer dan normaal in deze fase van de zomer.
Warme zee tot bij Nederland te merken
Het is ongekend hoe hard de oceaan de afgelopen tijd is opgewarmd. En dat geldt ook al weken voor de westelijke helft van de Middellandse Zee. Door de zomerse weersomstandigheden zijn ook de Botnische Golf, de Oostzee en alle wateren rondom Denemarken en Nederland fors opgepookt. Met zo’n warme zee rond Europa kan het geen kille hoogzomer meer worden. Door de relatieve nabijheid van lagedrukgebieden rondom het Verenigd Koninkrijk wordt de wind nu en dan in de zuidhoek geduwd, waardoor we tijdelijk een golf warmte over ons heen krijgen. Maar zodra die depressie dichterbij komt, met neerslag, levert de temperatuur juist weer meerdere graden in.
Wat betekent het voor de winterse kou?
Nu mag ik volgens sommigen niet beginnen over de winter. Immers, de langste dag ligt nauwelijks achter ons. Maar aangezien ik een winterkind ben – geef mij maar vrieskou – wil ik toch even mijn vrees delen voor het weer vanaf december. Kou is al steeds lastiger in ons land. De winter verdwijnt bijkans uit het culturele erfgoed. En met de wetenschap van deze opgewarmde wateren zal het komende winter alleen maar lastiger worden. En daar moet ik dan toch weleens van zuchten.
Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.
(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 27 2023. Foto: Shutterstock)