Het weer: warme lentelucht en brandnetels
Publicatiedatum: 30 maart 2024
Ik kijk al een tijdje allerlei plantjes de grond uit. Het is zo leuk als het groen uit de grond spruit. Ik ben zelfs blij met mijn brandneteltje dat opkomt. Want wil je voor zo veel mogelijk insecten een walhalla zijn, dan hoort deze stikstofminnende plant erbij.
Rupsen van vlinders als dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia en atalanta leven van brandnetels. Naast de brandnetel staan phloxen, nepeta, zonnehoed en andere bloeiers die straks een bult aan nectar moeten opleveren. Vaak is tuinieren vooral wachten en handen in de zakken houden. Dat geldt niet voor mijn rijtje buxussen. Ik ben al 1,5 maand bezig met de sisyfusarbeid om honderden rupsjes handmatig te verwijderen. Ter voorkoming van een buxus-slagveld zoals vorig jaar.
Kille wind
Groeispurten zijn heviger bij zon en warmte. In principe brengt het vroege voorjaar bij ons gemakkelijk noordelijke winden en dus kilte. Die noordelijke winden komen tot stand doordat het Europese continent in de lente flink begint op te warmen. Er ontstaat dan – door opstijgende warme lucht – een lagedrukgebied boven Centraal-Europa. Aangezien de zeeën veel minder snel opwarmen, ontstaat er tussen IJsland en Schotland juist gemakkelijker een hogedrukgebied. Tussen die 2 druksystemen in komt het dan bij ons tot een kille wind vanaf de Noordzee, met ‘kille buien’.
Aanvoer van milde of warme lucht
Voorlopig is dat niet aan de orde, er lijkt juist een lagedrukgebied rondom de Britse eilanden te gaan tollen. Het leidt bij ons tot een zuidelijke luchtstroom en daarmee tot aanvoer van milde of warme lucht. Er vallen een paar zomers aandoende buien en mogelijk wordt het ergens 20 graden. Mijn plantjes maken weer een spurt!
Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.
(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 13-14 2024. Foto: Shutterstock)