Het weer: rekenmethodes
Publicatiedatum: 16 oktober 2021
In de wiskunde moet je je aan de rekenmethodes moeten houden, anders klopt er niets meer van. Zo is ook de meteorologie een wetenschap met zijn eigen regels, rekenmethodes, formuleringen en termen, waar je je in het vak aan moet houden.
Maar de meteorologie heeft ook als onderdeel het uitbrengen van weersverwachtingen, de publieksvoorlichting. Zeg maar de vertaling van de wetenschap naar de mensen. Als ik zeg dat wij te maken krijgen met een ‘cumulonimbus’, dan is dit voor veel mensen niet direct begrijpelijk. Dus noemen we het vanuit de meteorologie een onweersbui. En zo zijn er allemaal weerwoorden die een vertaling geven vanuit de terminologie naar de mens toe. Elke weerkundige kan dit zelf invullen.
Terminologie
Ik heb als weerman meerdere vertalingen in een nieuw jasje gestoken of een keuze gemaakt voor een bepaalde terminologie. Hier komen ook wel vragen over. Laat ik als voorbeeld de windsterkte noemen. Ik geef de windkracht aan in Beaufort. Dat is voor mij en veel mensen de bekendste aanduiding voor de windkracht. We zijn er met ons allen mee opgegroeid. Er zijn ook weerbedrijven die voor meters per seconde kiezen, kilometers per uur of knopen. Ik kies voor de Beaufortschaal met kracht 1 tot 12. Voor het aangeven van windstoten kies ik ook voor de Beaufortschaal, omdat ik vind dat dit direct een bekende vertaling geeft. Als ik zeg ‘windstoten in kracht 9’ weten we direct: dat is stormkracht. Als ik zeg ‘windstoten van 85 km/u’ moet je terugrekenen naar Beaufort. Dit geldt helemaal voor meters per seconde en knopen. Als het om publieksvoorlichting gaat vind ik dit het meest doeltreffend. Ook voor de watersport.
Terugval naar wisselvalligheid
In het weekend van 9 oktober 2021 zijn we afgedaald naar normale temperaturen voor deze tijd van het jaar. Dit is samengegaan met stabiel en rustig weer, maar ook met koudere nachten van plaatselijk 5 of 6 graden. Een voortzetting van het stabiele weer was deze week niet te verwachten. Zoals al zo vaak de afgelopen seizoenen weet de hogedruk het nog steeds niet voor een lange periode vol te houden. Een terugval naar wisselvallig herfstweer was waarschijnlijker.
Bron: MAX Magazine – Editie nr. 42 2021