Het weer: regen- en niesbuien door fluitenkruid
Publicatiedatum: 18 mei 2024
Het contrast was groot. Na een opvallend koele periode schakelden we begin mei even over op hoogzomer: veel zonneschijn, maar ook een aantal stevige onweersbuien en hoge temperaturen. Op 2 mei was de 1e landelijke zomerse dag van het jaar.
Fluitenkruid
Het natuurgroen explodeerde als het ware. Ook het fluitenkruid brulde de grond uit. Prachtig, maar voor mij staat fluitenkruid symbool voor het begin van het bloeiende grasseizoen. Ofwel: stuifmeel dat hooikoorts veroorzaakt. Even fietste ik nog vrolijk zonder klachten rond. Dus ik dacht: Joepie, ik ben eroverheen gegroeid! Maar te vroeg gejuicht. Al snel kwam de 1e niesbui alweer. Hatsjoe!
Pilletje om niesbuien te voorkomen
Toch ervaar ik de laatste jaren minder hooikoorts dan vroeger. 20 jaar geleden bijvoorbeeld kwam ik nog met jeukende, rode ogen bij aanvang van mijn weerdienst de Wageningse weerkamer binnen. Een bezorgde collega dacht dat ik verdrietig was. Na een geruststelling en korte uitleg begon ik aan mijn weerpresentaties. Hierbij kon, en kan, ik niet zonder een pilletje om niesbuien en geïrriteerde ogen te voorkomen.
Regenbuien de komende tijd terug
Buien geven altijd even verlichting. Regen wast de lucht schoon. Echter na de bui, vooral als de zon weer schijnt, begint het niesfestijn opnieuw. Mede door thermiek – opstijgende luchtbellen na verwarming vanaf het aardoppervlak – kan stuifmeel zich vervolgens weer lustig verspreiden. Na, zowaar, een droge periode zijn de regenbuien de komende tijd terug. Bij tijden kan het onweren. Waarschijnlijk ligt er een lagedrukgebied in onze omgeving. Ook fietsen er droge dagdelen met zonneschijn tussendoor en kan het nog opwarmen tot zo’n 17 tot 22 graden.
Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.
(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 20 2024. Foto: Shutterstock)