Azorenhogedrukgebied

Het weer: echt zomer! Maar waar is het Azorenhogedrukgebied?

Waar is het Azorenhogedrukgebied? Dat was een vraag die ik me de afgelopen weken vaak stelde. Waar is die hogedrukzone die zich in het voorjaar en de zomer meestal boven de Azoren en wijde omgeving ophoudt? Dat hogedrukgebied zorgt ervoor dat het in zuidelijk Europa tot zomerweer komt en houdt buien daar grotendeels afwezig.

Azorenhogedrukgebied 3.000 kilometer noordelijker dan normaal

Maar dit jaar is het anders. Door een gordel van hogedruk over de noordelijke delen van de aardbol, bij ons vooral over de Britse eilanden en een groot deel van Scandinavië, kregen we op onze breedtegraad een langdurige droge periode, met geleidelijk ook zon. Veel zon zelfs. En hoogzomerse warmte. Het Azorenhogedrukgebied lag – en ligt – in wezen 3.000 kilometer noordelijker dan normaal. En daarmee komt de straalstroom die normaal over noordelijk Afrika ligt, ook veel noordelijker uit. Boven Noord-Afrika is in het voorjaar de lucht meestal te droog voor buien, ook al ligt de straalstroom erboven, maar met aanvoer van oceaanlucht en een warme zee rondom het Iberisch schiereiland, gingen de buien juist wel los.

Atypisch weer

Al met al was de maand mei en de 1e helft van juni in Europa redelijk atypisch. Het hogedrukgebied waaronder wij vertoeven lijkt de komende tijd min of meer op zijn plek te blijven. De wind zal veelal uit richtingen tussen noord en oost waaien. Ondertussen zijn we voor wat betreft temperaturen in de zomer terechtgekomen, dus die blijven op niveau tot ver boven niveau. De lucht wordt ondertussen wat vochtiger en dat levert een enkele onweersbui op.

Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 24-25 2023. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie