Het weer: bladeren aan de bomen
Publicatiedatum: 14 november 2020
We hebben november 2020 nieuwe warmterecords kunnen noteren. Allereerst was de nacht van zondag 1 op maandag 2 november niet eerder zó warm sinds de start van de waarnemingen van het KNMI in 1901. Maandag 2 november was ook nog nooit zo warm; het werd maar liefst 18 en 19 graden. In het zuiden werd zelfs plaatselijk 20 graden gemeten. Het record in Maastricht werd net niet verbroken en staat nog steeds op naam van 1984 met 20,3 graden.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste bomen nog flink in het blad zitten. Dit is al een flink aantal jaren aan de orde. Een teken van een te warm najaar. Het is een trend geworden onder invloed van de opwarming. Het is nu de vraag of de bomen kaal zijn als we de eerste november bereiken. Een herfststorm kan met veel bladeren aan de bomen veel natuurschade opleveren, maar ook zorgen voor het ontbladeren van bomen. Koude nachten met grondvorst of echte vorst zijn op hun beurt weer stimulerend voor het ontstaan van fraaie herfstkleuren en het laten vallen van bladeren.
Het zijn weersverschijnselen die passen bij de novembermaand. De grondvorst kan tijdens heldere nachten met rustig weer in deze tijd van het jaar snel voorkomen. Maar echte kou met de eerste sneeuw zie ik voorlopig nog niet aankomen. Voor deze week gelden normaal maximumtemperaturen van rond 10 of 11 graden. Ik verwacht eerder dat wij boven deze temperaturen zullen uitkomen dan dat wij eronder duiken. En dat samen met van tijd tot tijd regen of buiig weer. Mogelijk dat wij later deze maand of begin december meer kans maken op een winters weertype.
Bron: MAX Magazine – Editie nr. 46 2020