Het weer: alweer juli en het verschil tussen warmtegolf of hittegolf
Publicatiedatum: 4 juli 2020
De tijd tikt door. Juli is alweer aan zet. De maand juni kan de boeken in als een flink warme maand, ongeveer 2 of ruim 2 graden te warm. Er is regionaal ook heel veel regen gevallen door de extreme buien. Dus is juni, ook door een grote invloed van de warmte en hitte in de laagste 7 dagen meegerekend, een extreme maand geworden.
Hoe gaat juli het doen? Ik hou vast aan mijn zomervoorspelling. Ik ga ervan uit dat juli ook een (flink) te warme maand wordt met veel zon. Inzinkingen en zware of zeer zware buien horen er deze zomer bij. De volksweerkunde zegt over 1 juli: “Is de eerste juli regenachtig, heel de maand wordt twijfelachtig.” De betekenis van deze weerspreuk lijkt mij duidelijk.
Weerweetje: warmtegolf of hittegolf?
Wanneer spreken we van een hittegolf en waarom heb ik de termen ‘warmtegolf’ en ‘regionale hittegolf’ geïntroduceerd? Allereerst de weerkundige temperatuursaanduidingen. We spreken van een ‘warme’ dag bij temperaturen van 20,0 tot 25 graden, van een ‘zeer warme’ dag bij temperaturen van 25,0 tot 30 graden en van een ‘tropische’ dag bij temperaturen van 30,0 graden en hoger. En we spreken van een ‘hittegolf’ wanneer we in een periode van 5 dagen maximumtemperaturen meten van 25,0 graden en hoger, waarvan 3 dagen op een rij met de tropische temperatuur van 30 graden of hoger.
Hittegolf
We spreken ook van een ‘hittegolf’ bij een periode van 7 dagen of langer met een maximumtemperatuur van 25 graden en hoger, waarvan 3 dagen (verspreid) met een tropische temperatuur van 30 graden of hoger. Als De Bilt een hittegolf heeft, is er sprake van een ‘landelijke hittegolf’. Anders noem ik het een ‘regionale hittegolf’. De hittegolf is voorbij als de temperatuur weer daalt tot onder de 25,0 graden.
Warmtegolf
Een flink aantal jaren geleden heb ik de term ‘warmtegolf’ geïntroduceerd. Hiermee wil ik de perioden met zeer warm zomerweer en de net-niet hittegolven een term meegeven. Een periode van 5 dagen met maximumtemperaturen van 25,0 tot 30,0 graden noem ik een ‘warmtegolf’. In deze periode mogen ook 1 of 2 tropische dagen voorkomen of zelfs 3 tropische dagen, mits geen 3 tropische dagen op een rij. Een periode van 7 dagen of langer met een maximumtemperatuur van 25,0 tot 30,0 graden is ook een warmtegolf. Hierin mogen 1 of 2 tropische dagen voorkomen. De warmtegolfperiode eindigt als we onder de 25,0 graden uitkomen.
Bron: MAX Magazine – Editie nr. 27 2020, de foto is gemaakt tijdens opnames voor MAX vakantieman.