Het regent vaker en harder, hoe komt dat?
Publicatiedatum: 13 september 2017
De komende dagen wordt er onstuimig en nat weer verwacht. Maar hoe komt dat? De vele regenval is het gevolg van klimaatverandering. Wij bellen met meteoroloog Alfred Snoek van MeteoGroup en vragen hem om toelichting.
‘Meer regen door klimaatverandering’
“Wie naar de statistieken kijkt, ziet dat het de afgelopen jaren steeds vaker en harder regent. Dit komt door de opwarming van de aarde”, legt Snoek uit. “Hierdoor wordt het zeewater steeds warmer, net als de lucht. Warmere lucht houdt meer vocht vast en dat valt er uiteindelijk uit in de vorm van regen. De hoeveelheid die eruit komt, is afhankelijk van de temperatuur van het water.” Snoek geeft een voorbeeld: Als een zee 19 graden is, in plaats van de gebruikelijke 18 graden, dan heeft die ene graad verschil een grote invloed op de vochtigheid van de lucht. Er kan dan op ten duur veel regen boven een gebied vallen. Er komt nog veel meer water naar beneden op een plek waar de zee 26 graden is, in plaats van de normale 25. Kortom: hoe warmer het zeewater, hoe meer regen er kan vallen.
Dit verklaart volgens Snoek ook waarom het de afgelopen tijd in Italië zo heftig heeft geregend en waarom orkaan Irma enorme hoeveelheden water met zich meebracht.
Meer stormen door klimaatverandering?
Naast regen, gaat het de komende dagen ook flink waaien. Op sommige plekken wordt het zelfs stormachtig. Volgens bepaalde weerinstituten is dit type weer ook steeds vaker aan de orde door de klimaatverandering, maar dit weerlegt Snoek. “We zien in de statistieken geen toename van het aantal stormen of de hevigheid ervan”, besluit hij.
Met dank aan Alfred Snoek.
(Bron: Meteogroup/KNMI)