Grootste en helderste supermaan van deze eeuw
Publicatiedatum: 14 november 2016
Het is op maandag 14 november 2016 volle maan én de afstand tussen de aarde en de maan is relatief klein. Daardoor lijkt deze ‘supermaan’ groter en helderder dan anders.
Supermaan
Op 14 november is de afstand tussen de maan en de aarde ‘slechts’ zo’n 355.000 km. Dat is nog altijd 12 keer de omtrek van onze planeet, maar zo dichtbij komen de hemellichamen bijna nooit. Omdat het tegelijkertijd volle maan is, spreken astronomen van een supermaan. Sinds 1948 hebben we dat niet meer meegemaakt en voor de volgende keer moeten we tot 25 november 2034 wachten. Een meer bescheiden supermaan is al wel weer sneller te zien, dat is op 14 december dit jaar het geval. Het is dan de derde supermaan van 2016, want in oktober hadden we er ook al 1.
Groter en helderder
Bij volle maan staan de zon, de aarde en de maan op een rechte lijn, met de aarde in het midden. De zon verlicht de maan op dat moment het meest. Op maandag 14 november zal de ‘extra-supermaan’ na zonsondergang, vanaf een uur of 17.30 uur te zien zijn. De verwachte bewolking kan wel iets van het zicht erop wegnemen, maar door de wolkenvelden heen zijn er opklaringen. De supermaan kan tot wel 14% groter en 30% helderder zijn dan de wanneer de maan het verst van de aarde staat, het zogenaamde apogeum.
Slechter slapen
Aan volle maan worden vaak allerlei verschijnselen toegekend. De maanstand regelt in elk geval de getijden, maar veel mensen hebben bijvoorbeeld ook het idee dat zij minder goed slapen bij volle maan. Een onderzoek van Zwitserse wetenschappers in 2013 bevestigt dat. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen meer tijd nodig hebben om in te slapen. Uit nieuw onderzoek van deze wetenschappers in 2014 blijkt dat de totale nachtrust ook ongeveer 20 minuten korter is. En dat komt niet door het licht van de maan. De effecten treden ook op als mensen in een verduisterde kamer slapen. Het Max Planck Institute vergeleek de nachten van ruim 1000 proefpersonen met elkaar en vond juist geen enkel verband tussen de maanstand en onze slaap. Meer onderzoek is dus nodig.
Grotere kans zware aardbevingen
Een studie naar grote aardbevingen van Japanse onderzoekers wijst uit dat de zwaarste schokken relatief vaak plaatsvinden als de zon, maan en aarde op één lijn staan (dus bij volle en nieuwe maan) en de getijdenspanningen in de aardkorst toenemen door een extra sterk zwaartekrachtsveld dat invloed uitoefent op de aarde. Door de grotere spanningen in de aardkorst treden er wereldwijd iets meer zware aardbevingen op. Uit de studie blijkt dat de 12 grootste aardbevingen uit de geschiedenis allemaal ontstonden in de dagen rond volle of nieuwe maan. Zoals de zeebeving in 2004, die de tsunami in Indonesië veroorzaakte, en de beving in Japan die voorafging aan de kernramp in Fukushima. Aangezien er ook zware aardbevingen kunnen ontstaan bij andere maanstanden wordt er nu aangenomen dat de getijdekrachten slechts een factor zijn in een complex proces, maar de bevindingen zijn op z’n minst opmerkelijk.
Merkt u iets van de invloed van de maan tijdens volle maan?
(Bron: scientias.nl, standaard.be, telegraaf.nl, nu.nl)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
In de nacht van zondag 13 nov op maandag 14 nov, ben ik samen met mijn vrouw extra lang opgebleven omdat we geen zin hadden om te gaan slapen. Normaal gaan we slapen rond 24.00 uur. … Rond 03.00 uur vonden we het tijd om naar bed te gaan en nadat ik alle verlichting had gesloten, vond ik dat de maan extra veel licht gaf. De kamer was meer verlicht als anders. Het was een heldere hemel, in de omgeving van Dendermonde (Termont) en we hebben enige minuten naar de maan gekeken. We vonden hem opvallend groot en helder. Nadenkend over invloeden van die maan, heb ik niets opvallends gemerkt, behalve dat we laat opgebleven zijn.