Giraffe een stap dichter bij uitsterven
Publicatiedatum: 8 december 2016
Het aantal giraffen in de natuur is de laatste jaren drastisch gedaald. Van de categorie ‘gevoelig’ is de giraffe nu naar ‘kwetsbaar’ gegaan. Nog maar één stap onder ‘bedreigd’.
Rode lijst
Natuurorganisatie IUCN heeft de giraffe op de zogenoemde Rode Lijst gezet. In 30 jaar tijd is de populatie van het langste landdier ter wereld met bijna 40 procent geslonken. Van zo’n 160.000 stuks in 1985 tot ruim 97.000 vorig jaar. Dat is donderdag 8 december 2016 bekendgemaakt op een conferentie over biodiversiteit in het Mexicaanse Cancun. Giraffen komen in de natuur alleen voor in Afrika. Door illegale jacht en verlies van leefgebied door landbouw en mijnbouw zit de soort in verdrukking.
Vogels
De Rode Lijst telt dit jaar 85.604 soorten, waarvan er iets meer dan 24.307 met uitsterven bedreigd worden. In totaal werden 742 nieuwe vogelsoorten aan de lijst toegevoegd. Voornamelijk soorten die eerder als subsoorten werden gezien, maar nu als individuele soort worden gekenmerkt. Zo’n 11 procent daarvan kreeg direct het stempel ‘bedreigd’. Eén van de vogelsoorten die in het wild dreigen uit te sterven, is de grijze roodstaartpapegaai, geliefd als huisdier. In sommige delen van Afrika is de omvang van de populatie met maar liefst 99 procent afgenomen.
Voedselgewassen
Op de nieuwe lijst staan voor het eerst niet alleen dieren, maar ook wilde varianten van voedselgewassen. Behoud van die soorten is belangrijk, omdat ze genetisch materiaal kunnen bevatten dat nog wel eens heel nuttig kan blijken. Soms zijn bepaalde wilde varianten van een gewas beter bestand tegen ziekten of droogte dan de variant die mensen massaal kweken.
Asperge en zonnebloem bedreigd
Onder de bedreigde gewassensoorten staan wilde varianten van de asperge, de zonnebloem en de kikkererwt. Voor de Kalimantan-mango is het al te laat: die is uitgestorven.
Lees ook: Aantal wilde dieren sterk gedaald sinds 1970
(Bron: ANP, scientias.nl)