‘Gemeenten komen te laat in actie bij dierenplagen’
Publicatiedatum: 6 augustus 2019
Dierenplagen houden de gemoederen flink bezig. Zo is er al tijden veel te doen over de eikenprocessierups en hebben ze in de grote steden al tijden last van ratten. Volgens het Kennis – en adviescentrum dierenplagen (KAD) beginnen Nederlandse gemeenten veel te laat met het bestrijden van dit soort plagen, met alle gevolgen van dien.
Minder overlast door preventief handelen
Preventief bestrijden: het is een goede remedie tegen dierenplagen, maar het kost ook veel geld. Juist om die laatste reden kiezen veel gemeenten ervoor om pas iets te doen als de plaag al een feit is. Dan zijn ze eigenlijk al te laat, laat KAD-directeur Bastiaan Meerbrug weten aan radiozender BNR Nieuwsradio. “Dit betekent dat je later voor problemen kunt komen te staan, zoals je dat nu ziet bij de eikenprocessierups. In een aantal gemeenten is preventief gehandeld en daar is de afgelopen periode nauwelijks overlast. Hetzelfde ziet je nu bij het mediterraans draaigaatje, een mierensoort. Hoe eerder je daar bij bent, des te beter het mogelijk is om dat nog in bedwang te houden.”
Minder geld voor andere plagen
Hoewel preventief ingrijpen dus aan te raden is, doen veel gemeenten dit niet. Zodoende kan er veel overlast ontstaan voor de bewoners én moeten gemeenten alsnog de portemonnee trekken. Het kan zelfs zo zijn dat zij hier uiteindelijk meer geld aan moeten uitgeven dan aan preventieve bestrijding. Daardoor ontstaat een volgend probleem, want geld kan maar 1 keer uitgegeven worden. Veel gemeenten hebben hun budget nu noodgedwongen moeten besteden aan de bestrijding van de eikenprocessierups, waardoor de kans bestaat dat er nu minder geld over is voor het tegengaan van andere plagen. Volgens Meerbrug is het mediterraanse draaigatje een voorbeeld van zo’n plaag die nu wellicht minder goed bestreden kan worden. Ook noemt hij de rattenoverlast in bepaalde steden als voorbeeld.
Landelijke aanpak eikenprocessierups
Over de bestrijding van de eikenprocessierups is momenteel veel discussie. Verschillende gezaghebbende organisaties op dit gebieden zeggen dat gemeentes veel te laat in actie zijn gekomen en pleiten voor een landelijk bestrijdingsbeleid. Dit idee wordt breed gedragen onder de gemeenten zelf. Om dit te realiseren staat voor eind september 2019 een ontmoeting tussen betrokken organisaties en gemeenten op het programma. Hier kunnen gemeenten informatie uitwisselen met elkaar en kan worden toegewerkt naar een bredere aanpak van de rups, die vermoedelijk alleen maar actiever zal worden in ons land.
(Bron: BNR Nieuwsradio, ANP)