Gele bieslelie

Gele bieslelie in tuinen vormt een risico voor Nederlandse natuur

De gele bieslelie is een aantrekkelijk oeverplantje voor in de tuin, maar het vormt inmiddels een risico voor de Nederlandse natuur. Hij duikt op steeds meer plekken op en verdringt daar de inheemse planten. Staatsbosbeheer is daarom in Zeeland begonnen met het verwijderen van de invasieve exoot, maar zo lang de bieslelie in het tuincentrum te koop is, is het ‘dweilen met de kraan open’.

Gele bieslelie breidt zich rap uit

De gele bieslelie (Sisyrinchium californicum) is in 2007 voor het eerst in de Nederlandse natuur aangetroffen, in Zeeland en Brabant. In totaal 25 stuks. De 1e jaren erna is er geen noemenswaardige verspreiding te zien, maar sinds 2017 groeit hun aantal exponentieel. Inmiddels is de bieslelie in bijna alle provincies gesignaleerd. In 2020 zijn er ruim 14.000 planten aangetroffen. De uit Noord-Amerika afkomstige plant gedijt goed op natte, schrale orchideeënweitjes en komt al op een kleine 50 plaatsen in Nederland voor. Vooral in Zeeland (onder andere het Grevelingenmeer) is een grote toename te zien.

Hij vormt een bedreiging, omdat andere planten niet meer kunnen groeien waar hij groeit en hij gedraagt zich daarmee inmiddels invasief. Naast zeldzame orchideeën bedreigt hij ook inheemse planten als duizendguldenkruid en de ogentroost. Bij dit soort specifieke planten op zandgronden horen weer bepaalde insecten, die met het vertrek van die planten zelf ook verdwijnen. Het vormt daarmee een kettingreactie, want als naast de planten ook de bijbehorende insecten verdwijnen, verdwijnen ook weer de vogels die die insecten op het menu hebben.

Zo voorkomt u dat hij in de natuur terecht komt

De planten komen in de natuur terecht door ons eigen tuinafval en door zaden. Tegenover RTL Nieuws roept Marijke Lieman, boswachter bij Staatsbosbeheer, op om de plant te verwijderen als u hem in de natuur tegen komt: “Als je hem ziet staan: ruk hem eruit en gooi de plant weg in de grijze bak. Niet in de groene bak.” U herkent de plant aan zijn zwaardvormige, lichtgroene bladeren, die in de herfst aan de randen paars kleuren. In de winter is hij (half) wintergroen en van april tot in de zomer (en soms tot in de herfst) bloeit hij met opvallende stervormige, gele bloemen. Na de bloei zijn de zaaddozen goed zichtbaar. Heeft u een gele bieslelie gezien, meldt dit dan ook vooral via waarneming.nl.

Nog geen verbod

FLORON, een organisatie voor de bescherming van de Nederlandse Flora, maakt zich hard voor een verbod op de verkoop van de gele bieslelie. Vooralsnog is de plant niet toegevoegd aan de lijst met planten die in de EU niet meer verkocht mogen worden. Daarom voert FLORON campagne om tuinbezitters op het hart te drukken de invasieve exoot niet meer te kopen. Ook het Platform Stop Invasieve Exoten is bezorgd en heeft minister Carola Schouten van LNV gevraagd om de verkoop te verbieden.

(Bron: RTL Nieuws, Hortipoint, Staatsbosbeheer, Waarneming.nl)

Geef een reactie