cv-ketel

‘Geen nieuwe cv-ketels meer vanaf 2021’

De oude, vertrouwde cv-ketel lijkt nu toch echt te verdwijnen uit Nederlandse woningen. Verschillende organisaties willen dat de ketel vanaf 2021 wordt verboden en niet meer wordt geplaatst in woningen.

Initiatief

De partijen achter dit plan zijn ondernemersorganisatie UNETO-VNI, fabrikanten van cv-ketels, milieuorganisaties en een groot deel van de Nederlandse energiesector. Zij willen met hun voorstel om de cv-ketel per 2021 te verbieden, tegemoetkomen aan de plannen van het kabinet om woningen in Nederland milieuvriendelijker te maken. Door de klassieke cv-ketel al vanaf 2021 te verbieden, kan dit sneller gebeuren dan gedacht. Hun idee is om cv-ketels die in 2021 of daarna toe zijn aan vervanging, te vervangen door een warmtepomp, zonnewarmte, stadsverwarming of een hybride systeem. Dit laatste is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp.

Kosten

Dit plan is goed voor het milieu, maar iets minder voor de portemonnee van de consument. Waar een cv-ketel 2000 euro kost, moet men al gauw 6000 euro neertellen voor een hybride systeem  en 9000 euro voor een warmtepomp. Omdat niet iedereen deze bedragen kan ophoesten, moet er gezocht worden naar een manier om de milieuvriendelijke systemen goedkoper aan te bieden. In het regeerakkoord noemt het kabinet al een mogelijke oplossing: met een lening kan een huiseigenaar een dergelijke verwarmingsbron aanschaffen en met het geld dat dit bespaart aan stookkosten, kan de lening worden afbetaald. Het is alleen wel zo dat een zo’n constructie nog niet mogelijk is volgens de huidige wet. Er zal dus een wetswijziging moeten plaatsvinden om dit mogelijk te maken.

Nieuw energieakkoord

Op 28 maart 2018 overhandigen de betrokken partijen hun plan aan het kabinet en Diederik Samsom. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft Samsom aangesteld om de onderhandelingen met de organisaties te leiden namens de overheid. Die onderhandelingen moeten uiteindelijk resulteren in een energieakkoord dat voor komende zomer klaar moet zijn.

(Bron: UNETO-VNI, NOS, de Volkskrant, BNR Nieuwsradio)

Geef een reactie