bruggen

Floriade toont innovatieve bruggen van de toekomst

Op de Floriade Expo 2022 in Almere zijn thema’s als duurzaam bouwen, wonen en koken te zien. Het terrein van de Floriade vormt de basis van de nieuw te ontwikkelen groene stadswijk genaamd de Hortus. Op het aan het Weerwater gelegen expoterrein liggen nu al 5 voorbeelden van innovatief gebouwde bruggen.

Rondje Weerwaterbrug

Op de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade zijn fauna en natuur leidinggevend en dat geldt zeker ook voor de aangelegde bruggen op het 60 hectare tellende terrein. De 1e in het oog springende brug is (grote) ‘Rondje Weerwaterbrug’. Via deze blauwe fietsbrug is het, na afloop van Floriade, mogelijk om helemaal rond het Weerwater te fietsen vanuit Almere stad. De brug is onder meer gemaakt van cementloos beton (ook wel geopolymeerbeton genoemd). Waarin stedelijke reststromen, vanuit de recycle-perrons, stadsreiniging en het openbare gebied van Almere zijn verwerkt. Door het gebruik van dit beton in plaats van regulier beton is 65 procent van de CO2 uitstoot gereduceerd.

innovatieve bruggen

Restmaterialen uit Almere

Naast de grote Rondje Weerwaterbrug is er ook nog de ‘kleine’ Rondje Weerwaterbrug. Deze 2e brug is geheel gemaakt van restmaterialen uit Almere. De Almeerse architect René van Zuuk heeft dit ontwerp in 1e instantie voor de grote uitvoering ingestuurd, maar daar is hij als 2e uit de bus gekomen. Na een kleine aanpassing is het ontwerp perfect voor de huidige plek over het water. Het initiatief voor de bruggen op Floriade is belegd in de bruggencampus, een initiatief van de gemeente Almere en de provincie Flevoland. Op deze manier wordt onderzocht en ervaring opgedaan hoe in de toekomst op een duurzame en innovatieve manier bruggen gebouwd kunnen worden.

innovatieve bruggen

Cementloos beton

De 3e in het oog springende brug is de ‘Beverbrug’. De beverbrug is gemaakt met een slinger, om zo de aanwezige beverburcht niet te schaden. Hij is volledig herbruikbaar en gemaakt van onderhoudsvrij en cementloos beton. Daarnaast wordt hij ook wel de ‘Spons’ genoemd, omdat de brug water, CO2 en fijnstof opneemt. Dit wordt gedaan door de grote groenstrook van planten aan de randen van de brug. De plantenbakken nemen niet alleen CO2 en fijnstof op, maar vangen ook het overtollige water op.

Error: Ongeldige post ID.

Tweede Leven brug

De 4e in het oog springende brug ligt naast de Main Stage op Floriade. Deze ‘Tweede Leven brug’ is een circulaire brug, vervaardigd van materialen afkomstig van een voormalige loopbrug over de A27. De houten dekliggers en -planken zijn gezaagd uit oude hardhouten damwanden en spoorbielzen. De fundering bestaat uit tweedehands stalen buispalen en de leuning is gezaagd uit oude spoorbielzen. Deze 80 meter lange brug is in delen uit elkaar gehaald, waarna de onderdelen op verschillende plekken in een nieuw jasje zijn gezet. De constructie is zodanig aangepast dat de 2 statige, oude bomen aan de ene kant van het water behouden zijn gebleven.

Floriade
Lees ook: Tuinbezoek aan de Floriade in Almere

Natuurlijke grondstoffen

De 5e brug toont aan dat er ook van natuurlijke grondstoffen bruggen gebouwd kunnen worden. Dat is de Smart Circular Bridge of in de volksmond de Vlasbrug genoemd. Voor deze biobased brug op het Floriade terrein is een biocomposiet gebruikt, samengesteld uit natuurlijke vlasvezels en hars. Hars wordt normaal gesproken van aardolie gemaakt, maar een groot percentage van de hars die hier is gebruikt bestaat uit natuurlijke oliën. De TU Eindhoven doet verder onderzoek hoe de brugbelasting is en hoe sterk hij is in het huidige gebruik. Omdat er nieuwe materialen zijn toegepast, is het belangrijk dat de brug continu wordt gemonitord. Zo kunnen de toekomstige bewoners van de nieuwe wijk De Hortus er veilig gebruik van blijven maken. Floriade is nog te bezoeken tot en met 9 oktober 2022 en ook na die tijd blijven de bruggen onderdeel van het gebied uitmaken.

Circular Bridge

(Bron en foto: Floriade Expo 2022)

Geef een reactie