Exotische planten verdringen Nederlandse flora steeds meer
Publicatiedatum: 6 januari 2017
Er komen steeds meer uitheemse planten voor in Nederland en vooral exotische waterplanten hebben zich in de afgelopen decennia sterk verspreid. Zo sterk, dat ze soms al de doorstroming van watergangen belemmeren, meldt CBS.
Invasieve exoten
De Nederlandse flora kent vele exoten, plantensoorten die hier oorspronkelijk niet voorkwamen maar door mensen in het wild zijn terecht gekomen en zich daar weten te handhaven. Een deel van deze uitheemse soorten is invasief, wat wil zeggen dat ze zich snel vermeerderen. Vooral waterplanten die oorspronkelijk niet hier voorkwamen, maar door toedoen van mensen in de natuur terecht zijn gekomen, hebben zich de laatste jaren snel verspreid.
Pogingen om tij te keren
Sinds 1997 is de verspreiding van invasieve uitheemse plantensoorten enorm versneld, ondanks pogingen het tij te keren. Het CBS becijfert dit aan de hand van de zogenaamde ‘kilometerhokken’, gebieden van een kilometer bij een kilometer groot. Voor 1997 waren de exoten nog in minder dan 25 hokken te vinden, nu al in 160 hokken.
Waternavel, parelvederkruid en watercrassula
Waterplanten als de grote waternavel, parelvederkruid en watercrassula bezorgen waterschappen veel werk, omdat ze in stilstaand en langzaam stromend water zo snel groeien dat het hele oppervlak ermee wordt bedekt. Deze 3 soorten zijn inmiddels verboden, maar tot enkele jaren geleden zijn ze in tuincentra verkocht. Via vijvers en leeg gekieperde aquaria zijn de planten vervolgens in de natuur terecht gekomen.
Inheemse waterplanten verdrongen
Een exoot als waternavel verdringt alle inheemse waterplanten, belemmert de doorstroming van water en hoopt zich op bij gemalen en stuwen. Volgens de cijfers die het CBS op een rij zet, is de soort sinds 1990 met een factor 150 toegenomen. Parelvederkruid is in die periode vertwaalfvoudigd.
Woekeraars op het land
Ook op land komen invasieve exoten voor, maar minder dan in het water. Bekende ‘terrestrische’ woekeraars zijn de Canadese kornoelje, de Japanse duizendknoop en de gele maskerbloem.
(Bron: ANP, CBS)