‘Essentaksterfte doodt niet iedere boom’
Publicatiedatum: 27 augustus 2017
De essen in Nederland hebben het zwaar: zeker 80 procent van deze bomen is besmet met de schimmelziekte essentaksterfte. Veel van deze bomen worden gekapt, maar terughoudend is hierbij geboden. Dit zeggen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR). De ziekte essen kunnen volgens hen nog jaren overleven en zelfs deels herstellen.
Niet iedere es even vatbaar
De essentaksterfte is een schimmelinfectie die 7 jaar geleden voor het eerst in Nederland is opgedoken en zich sindsdien razendsnel heeft verspreidt onder deze boomsoort. Naast de eik en de linde, is dit de meest voorkomende boomsoort in ons land. Om dit moment worden de essen die ziek zijn massaal gekapt, maar dit is volgende de onderzoekers van de Wageningse universiteit dus niet nodig. Zij stellen dat er veel verschillende soorten essen zijn en dat de mate voor gevoeligheid voor de schimmel verschilt per soort. Ook binnen 1 bepaalde soort kan de gevoeligheid per boom verschillen. Dit betekent dat niet iedere boom die de essensterfziekte heeft, hierdoor onherstelbare schade oploopt. Sommige bomen kunnen nog jaren doorleven terwijl zij besmet zijn of zelfs deels herstellen. Vooral oudere bomen zijn in staat weer gedeeltelijk op te knappen.
Help de ziekte tegengaan
De universiteit van Wageningen is momentele bezig met een onderzoek naar de ziekte, zodat er iets aan gedaan kan worden. Een remedie is er vooralsnog niet, waardoor er uit voorzorg ook geen nieuwe essen meer worden gepland. U kunt de onderzoekers van de WUR helpen om de essentaksterfte tegen te gaan. Hoe u dit doet, kunt u lezen in dit eerder verschenen artikel.
(Bron: site WUR, Nature Today)