eikenprocessierups

Eikenprocessierups-nesten gezien? Meld het

De notoire brandharen van eikenprocessierups veroorzaken eind juni, begin juli vaak de meeste overlast. Hoewel er de afgelopen jaren heel veel gedaan is om de rups te bestrijden, is de jeukrups niet weg. Om de zogenoemde plaagdruk in kaart te brengen, heeft het Kenniscentrum Eikeprocessierups een plaagdrukmeter gelanceerd. 

Nest gezien?

Als u eropuit gaat in eigen land, wilt u natuurlijk niet dat uw dag verstoord wordt door de jeukende brandhaartjes van de eikenprocessierups. Op warme dagen is dit nooit helemaal uit te sluiten, maar een kijkje nemen op de plaagdrukmeter kan wel helpen.

Deze kaart vertelt u waar momenteel de meeste nesten worden waargenomen en waar u dus vermoedelijk de meeste kans heeft om geconfronteerd te worden met de brandhaartjes. Op het moment van schrijven lijkt de plaagdruk vooral hoog in delen van het noorden, oosten en zuiden.

Geef uw melding door

De gegevens die gebruikt zijn om de plaagdruk te bepalen, zijn afkomstig van gemeenten en particulieren. U kunt dus ook bijdragen. Hoe dat werkt? Via een speciaal formulier kan iedereen die dit wil doorgeven hoeveel eikenprocessierups-nesten hij of zij heeft gezien in een bepaald gebied. Er wordt u gevraagd om aan te geven in welke gemeente u de bomen met nesten heeft gezien. Ook moet u aangeven in hoeveel bomen u de nesten heeft zien hangen en vervolgens hoeveel nesten het (ongeveer) zijn.

Op de interactieve kaart in het formulier kunt u de gemeente aanklikken waar u de waarneming heeft gedaan.

Niet alleen voor u, maar ook voor experts is de plaagdrukmeter van belang. “Om tot een goede plaagdrukbeheersing te komen – met zo min mogelijk ecologische schade en zo min mogelijk fysieke overlast voor de directe omgeving – is het belangrijk om zo goed mogelijk zicht te krijgen op waar de hotspots zijn. Dat voorkomt volgend jaar onnodige bespuitingen”, valt te lezen op Nature Today, de website waar onder andere het Kenniscentrum Eikenprocessierups publiceert over de eigen bevindingen. Ook is de plaagdrukkaart voor boombeheerders een goede manier om te achterhalen in welke gebieden er wellicht meer maatregelen nodig zijn op dat moment.

Tips voor het tellen

Hoewel uw waarnemingen dus waardevol zijn, is het wel zaak dat u op een verantwoorde manier te werk gaat. De brandhaartjes kunnen immers veel jeuk veroorzaken, dus draag bij voorkeur een lange broek en een shirt met lange mouwen. Kom ook niet te dichtbij de nesten zelf en zorg dat u de wind in uw rug heeft. Als de wind u in het gezicht waait, kan het zijn dat de brandhaartjes dit ook doen. Doe uw waarnemingen overdag, want als het donker wordt verlaten de rupsen het nest. U kunt de nesten dan minder goed zien.

Het meest betrouwbare resultaat krijgt u overigens als u minimaal 30 bomen inspecteert, zo schrijft het Kenniscentrum Eikenprocessierups op Nature Today.

Over de brandhaartjes

Elke eikenprocessierups heeft honderdduizenden microscopisch kleine haartjes. Die haartjes noemen we brandhaartjes, en dat is niet voor niets. Ze kunnen immers ongelofelijk veel jeuk veroorzaken. Ook kunnen in de ogen gewaaide brandharen voor vervelende klachten zorgen.

jeuk eikenprocessierups
Lees ook: Dit helpt tegen jeuk door de eikenprocessierups

In het verleden is het alleen in het zuiden van het land warm genoeg voor de eikenprocessierups, maar ongeveer 30 jaar geleden is de rups begonnen aan een opmars richting het noorden. Inmiddels heeft de rups zich door het hele land verspreid. Vooral in 2018 en 2019 veroorzaakt de harige rups veel overlast, maar weg is-ie dus niet. Gemeenten proberen mensen in veel gevallen te attenderen op de aanwezigheid door lintjes om bomen met nesten te binden. Die lintjes zie er vaak uit zoals op de foto boven dit artikel.

(Bron: Kenniscentrum Eikenprocessierups, Nature Today, Archief, Thuisarts,nl, Nivel, WUR. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie