Door het ijs gezakt? Dit moet u wel en niet doen om uit een wak te komen
Publicatiedatum: 11 januari 2024
Ook al ziet ijs er na een aantal dagen flinke vorst nog zo betrouwbaar uit, het is het niet altijd. Er bestaat altijd een kans dat u zelf of iemand anders door het ijs zakt. We zetten op een rij wat u in dat geval het beste wel en niet kunt doen.
Bij twijfel: betreed het ijs niet
Neem geen risico’s en ga het ijs sowieso niet op wanneer u twijfelt of het wel dik genoeg is. Een sloot vriest eerder dicht dan een vaart of plas. In het geval van plassen en vaarten moet het al gauw 5 dagen vriezen met een temperatuur van -5 graden of kouder, voor het ijs betreden kan worden. Ook moet het kwik dan overdag niet of nauwelijks boven 0 uitkomen. Verdiep u in de plaatselijke ijssituatie, door bijvoorbeeld de website van een ijsvereniging te checken.
Zwakke plekken in het ijs
Natuurijs kan nog zo dik zijn, er zijn bijna altijd wel zwakke plekken. Door daar beducht op te zijn, loopt u minder risico op dergelijke plekken door het ijs te zakken. Wees alert bij kleurveranderingen, want dat kan betekenen dat het ijs daar dunner is. Probeer in het geval van scheuren in het ijs daar zoveel mogelijk dwars overheen te schaatsen, zodat u er niet in vast komt te zitten, met een val tot gevolg. Wees verder extra alert bij bruggen, riet, waterplanten en overhangende takken. Het ijs is daar vaak van mindere kwaliteit. Bij sneeuw op het ijs is het minder goed zichtbaar waar zich zwakke plekken bevinden, dus betreedt geen ijs waar sneeuw op ligt. En ga nooit in het donker het ijs op.
Wat te doen als u zelf door het ijs zakt?
Komt u onder het ijs terecht, zoek dan naar een afwijkende kleur. Dit kan een donkere of juist een lichte plek zijn. Dit is afhankelijk van of er wel of geen sneeuw op ligt. Tegenover het Rode Kruis legt Dennis Bekius van de Reddingsbrigade uit dat in de praktijk gebleken is dat mensen onder water die redenering niet kunnen maken. Daarom wordt tegenwoordig alleen nog aangeraden naar een afwijkende kleur te zoeken. Dan hoeft u verder niet na te denken of er wel of geen sneeuw bij komt kijken.
Probeer zo rustig mogelijk te blijven en eenmaal boven water uw ademhaling onder controle te krijgen. Door de kou en schrik kan die weleens op hol slaan, maar volgens de Reddingsbrigade is dit vooral een mentaal probleem en moet u proberen u niet door uw lichaam te laten (mis)leiden.
Lukt het door afbrokkelend ijs niet om uzelf uit het wak te hijsen, probeer dan stukjes van het gebroken ijs af te breken, totdat het stevig genoeg is. Draai u vervolgens op uw zij of rug en zet u met uw voeten af tegen de randen van het wak. Heeft u ijsprikkers bij u, dan kunt u die gebruiken om u verder op het ijs te trekken. Ga pas staan wanneer het ijs daar stevig genoeg voor is en tijger of rol tot die tijd bij het wak vandaan.
Wat te doen als iemand anders door het ijs zakt?
Zorg dat u niet ook uzelf in gevaar brengt en blijf zo ver mogelijk bij het wak vandaan. Probeer in 1e instantie een ‘droge redding’ te doen. Daarvoor kunt u een touw, reddingsklos, tak of stuk kleding naar het slachtoffer werpen. Trek de persoon er vervolgens mee naar u toe. Heeft u die dingen niet of lukt het hier niet mee, bel dan 112, om de hulpdiensten op de hoogte te stellen.
Onderkoeling
Wie in ijskoud water terecht komt, kan onderkoeld raken. Het is daarom zaak zo snel mogelijk droge kleding aan te trekken of als dit niet voorhanden is een (reddings)deken om te slaan en een warme plek op te zoeken.
Voorzorgsmaatregelen
Het is zeker aan te raden om voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer u een schaatstocht gaat maken. Stel altijd iemand ervan op de hoogte waar u gaat schaatsen en schaats zo mogelijk niet alleen. Neem een mobiele telefoon mee en verpak die waterdicht. Met reddingsmiddelen maakt u het zichzelf makkelijker om uit een wak te komen. Met ijsprikkers kunt u uzelf uit een wak trekken en een fluitje is handig om anderen te waarschuwen dat u hulp nodig heeft. IJsprikkers zijn te koop, maar kunt u ook zelf maken. Gebruik hiervoor 2 dunne latjes hout van zo’n 15 centimeter lengte en draai daar een schroef in of sla er een spijker in. Knip vervolgens de kop van de schroef of spijker eraf, zodat die scherp wordt. Door een stuk touw of een reddingsklos mee te nemen, kunt u ook anderen helpen die in de problemen komen.
(Bron: Rode Kruis, Reddingsbrigade, Nu.nl, schaatsen.nl, archief. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Over door het ijs zakken gesproken… Het ministerie van VWS kreeg in coronatijd van Omroep Max de gelegenheid om kritiekloos vaccinatiepropaganda te verspreiden, zo blijkt uit e-mails gepubliceerd door Wob-onderzoeker Cees van den Bos. VWS vroeg en kreeg een ‘slot’ in een live-uitzending op omroep Max, compleet met “witte jas” om de vaccinatie¬bereidheid onder de bevolking te pushen. ‘Tv-dokter’ Ted van Essen, bestuurslid van de stichting Code Geneesmiddelenreclame én vaccinlobbyist alsmede lid van de geheime Denktank Desinformatie, schoof aan bij Tijd voor Max om de VWS-boodschap te verkondigen. Dit terwijl volgens de mediawet omroepen zich niet mogen laten beïnvloeden door de overheid of commercie….