Doe mee aan de Nationale Bijentelling, want bijen zijn meer dan honingproducenten
Publicatiedatum: 23 april 2022
Bijen zijn de afgelopen jaren steeds vaker onderwerp van gesprek. Niet omdat ze ons kunnen steken, maar omdat ze van groot belang zijn voor de biodiversiteit in ons land, het zijn namelijk meester-bestuivers. Zonder bijen kunnen bloemen, planten en fruit niet groeien. Maar de populatie van de bij staat onder druk. Steeds meer soorten verdwijnen en dat is slecht nieuws. Om de bij beter te kunnen helpen, is het belangrijk om meer van hem te weten. Daarom is er 23 en 24 april 2022 weer de Nationale Bijentelling. Telt u mee?
Soorten
In ons land leven ongeveer 360 soorten bijen. Elke soort heeft weer zijn eigen kenmerken. Ze zijn in tegenstelling tot wespen doorgaans hariger, vooral aan de achterpoten om het stuifmeel te verzamelen. Maar zijn er in alle soorten en maten. De meeste leven maar een paar weken, alleen de hommel (ook een bijensoort) kunnen overwinteren.
Bestuivers
Als bijen op zoek gaan naar voedsel, nectar, nemen ze zonder het in de gaten te hebben stuifmeel van de bloem mee. Door met het stuifmeel naar een andere plant te gaan, wordt deze onbedoeld (maar zeer gewenst) bevrucht. Zo kunnen bloemen, planten en fruitbomen blijven groeien. Door de betegeling van tuinen en het gebrek aan groen en bloemen, is er te weinig voedsel voor bijen. En dat is slecht nieuws, want daardoor kan hij ook geen andere bloemen, planten of bomen bestuiven. Daarmee verdwijnen niet alleen bijensoorten, maar ook planten-, bloemen- en bomensoorten. U kunt zelf ook iets doen door tegels uit de tuin te halen en er bloemen en planten voor in de plaats te zetten.
Honingproducenten
Bijen kennen we natuurlijk voor als honingproducent. Maar wist u dat er in honing suikers zitten die omgezet worden tot een desinfecterend stofje, en stoffen die voorkomen dat honing bederft. Daarnaast voegen bijen een stof toe, een soort antibioticum (niet te verwarren met een kuur van de huisarts) dat bacteriën tegengaat. Dus het is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond en lang houdbaar.
Bijenwas
Naast het maken van honing, kunnen bijen nog iets. Was maken. Dit veelzijdige insect beschikt namelijk ook over wasklieren. Met ditzelfde was bouwen ze hun honingraten. Van dit was worden ook kaarsen gemaakt, het wordt verwerkt in cosmeticaproducten en gebruikt als schoonmaakmiddel.
De belangrijke taak van bijen
Hoewel ze een wat slecht imago hebben omdat ze ook kunnen steken, zijn bijen dus buitengewoon nuttig en belangrijk voor de natuur en voor ons. Ze zijn maar liefst verantwoordelijk voor het bestuiven van 80 procent van onze eetbare gewassen en 90 procent voor de wilde planten. Een belangrijke taak.
Nationale Bijentelling
Die taak moet behouden blijven en dus is het belangrijk om te weten waar bijen leven en welke soorten er in Nederland voorkomen. Dan kunnen we ze helpen waar nodig. Om daar meer inzicht in te krijgen organiseren Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL op 23 en 24 april 2022 de Nationale Bijentelling. U kunt meetellen. Kijk op de site van de Nationale Bijentelling hoe u dat doet.
(Bron: Quest, Natuurmonumenten, Nationale Bijentelling. Foto: Shutterstock)