Duur 06:39
Gepubliceerd op 10 april 2019

Doe mee aan de Landelijke Zaaidag voor de bij en haal gratis bloemzaden bij speciale voedselbanken

Het is u vast niet ontgaan, de bij heeft het moeilijk in Nederland. Stichting Bijenvrienden en de Bijenstichting roepen voor het vijfde jaar op om bloemstroken aan te leggen zodat er één groot bloemenlint voor bijen ontstaat. Doet u ook mee aan de Landelijke Zaaidag op 22 april 2019? Door dan op vele plekken in het land bloemzaden te zaaien wordt het voedselaanbod en daarmee de overlevingskans voor bijen deze lente en zomer in één keer een stuk verhoogd.

Voedselbanken voor bijen

Verspreid over het land zijn momenteel 500 voedselbanken voor bijen te vinden. Mensen die de bij willen helpen kunnen er een gratis zakje wilde bloemenmix afhalen. De afhaalpunten zijn een initiatief van de Bijenstichting en community The Pollinators, dat zich inzet voor een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten. In de zadenmix zitten bloemen die gemakkelijk kiemen en lang in bloei staan: phacelia, boekweit, witte mosterd, koriander, alexandrijnse klaver, inkarnaatklaver, goudsbloem, karwij, bladrammenas, korenbloem, komijn, dille, wilde malve, venkel en bernagie.

Landelijke Zaaidag

Bernagie

Geschikte bijenbloemen

De bloemen uit de zadenmix van de voedselbank zijn prima keuzes als voedsel voor bijen. Wilt u nog meer bloemen zaaien, kies dan bij voorkeur enkelbloemige typen. Daarnaast is het belangrijk dat de zaden niet met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld, dus bij voorkeur van biologische (onbehandelde) teelt afkomstig zijn. Als het zaad van de planten is gecoat met neonicotinoiden, wat nog zeer regelmatig gebeurt, dan kunt u de bijen die erop af komen juist schaden. Het enkelbloemige afrikaantje is bijvoorbeeld een prima voedselbron voor de bij en allerlei andere insecten.

Landelijke Zaaidag

Afrikaantje

Actie gratis bloemen voor kinderen

Via Natuurmonumenten zijn ook voor (klein)kinderen gratis actiepakketten aan te vragen met bloemenzaden. U beslist zelf of u wel wilt bijdragen aan de verzendkosten van het pakketje.

(Bron: bijenstichting.nl, The Pollinators, Natuurmonumenten, Nature Today)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Regelmatig koop ik in het voorjaar een kilo lijnzaad, koolzaad en boekweit en strooi dit uit in de bermen langs wandelpaden en fietspaden waar ik gebruik van maak. gedurende de zomer geniet ik en vele vlinders en bijen van een pracht aan blauwe en gele bloemen, maar belangrijker is dat vogels en veldmuizen en lekker hapje hebben in de herfst en winter.

Bekijk ook

Meer