eikenproicessierups

Dit wordt er gedaan aan de eikenprocessierups

Misschien heeft u ze al gezien: de eikenprocessierups. In veel delen van Nederland kleeft de overlastgevende rups massaal aan eikenbomen, maar wat wordt er eigenlijk aan gedaan?

Opkomst van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is in 2017 in grote getale aanwezig in Nederland. Geen fijn nieuws, want wie in aanraking komt met de haartjes, kan last krijgen van luchtwegproblemen en huidirritatie. In een eerder bericht hebben wij al uitgelegd dat de groei van de populatie te danken is aan het vrij droge en warme weer aan het begin van 2017. Dit zijn gunstige omstandigheden voor de rups. Ze duiken op in heel Nederland, maar met name in Twente heeft bijna iedere eik ‘last’ van de rupsen. “Hebben we normaal zo’n 300 meldingen op jaarbasis, dit keer waren het er al 1200. Er is bijna geen zomereik of er zitten wel rupsen in”, aldus directeur André Trip van groenbedrijf Grootgroener uit Almelo tegenover Turbantia.

Bestrijding

Grootgroener is een bedrijf dat de eikenprocessierupsen weghaalt. Dit doen zij door de rupsen letterlijk van de boom af te zuigen. Niet iedere gemeente waar veel eiken met eikenprocessierupsen staan, kiest ervoor om ze op te laten zuigen. Soms wachten steden en dorpen net zo lang totdat de rupsen verpoppen tot nachtvlinder. Door dit proces verdwijnt de populatie op een gegeven moment vanzelf, maar hier kan wel behoorlijk wat tijd overheen gaan. Volgens ecoloog Garry Bakker van Bureau Stadsnatuur uit Rotterdam kan het zeker nog tot in augustus duren voordat het aantal eikenprocessierupsen krimpt.

Tips

Tot die tijd doen mensen er goed aan om uit de buurt te blijven van bomen waar de beestjes opzitten. U kunt deze herkennen aan het lint met de tekst: ‘pas op, eikenprocessierups’. Ook uw dieren kunt u beter niet te dicht bij de bomen laten komen, want contact met de zogenoemde brandhaartjes van deze rups is zeer gevaarlijk voor dieren. Honden kunnen zelfs overlijden zodra deze in de neus belanden. Komt u zelf in aanraking met de haren van de rups? probeer deze dan niet met de hand te verwijderen, maar doe dit met een stukje plakband. Spoel de plek daarna met lauwwarm water.

Met dank aan Bureau Stadsnatuur.
(Bron: ANP, Turbantia)

Geef een reactie