Dierensporen

Dierensporen in de sneeuw: zo herkent u verschillende afdrukken

Een leuke bijkomstigheid van sneeuw is dat het door de dierensporen erin veel duidelijker maakt wat er allemaal in uw omgeving leeft. De dieren maken zichzelf namelijk bekend vanwege de afdrukken die zij in de sneeuw achterlaten.

Vogels

In de sneeuw is goed het verschil te zien tussen vogels die veel lopen, zoals meeuwen en reigers en vogels die zich veel in bomen bevinden, zoals mezen. De 1e categorie loopt een beetje zoals wij mensen ook doen: de ene voet voor de volgende. Ook de merel, die zijn voedsel op de grond zoekt loopt zo. Vogels als pimpelmezen maken juist meer kleine hupjes, met hun beide pootjes naast elkaar.

Afdruk loopvogel hippende vogel

Zwemvogels zijn ook weer duidelijk te herkennen, vanwege de vliezen die zij tussen hun tenen hebben.

Afdruk gans

Eekhoorn en haas of konijn

Zo is ook onderscheid te maken in de afdrukken van eekhoorns en hazen of konijen. Eekhoorns plaatsen hun voor- en achterpoten tegelijkertijd. Dat geeft ze meer grip als ze zich in bomen bevinden en dat doen zij ook op de grond. Hazen en konijnen, die volledig op de grond leven hebben dat niet nodig en bij hen zie je dat ze hun ene poot afwisselend voor de andere zetten.

Afdruk eekhoorn Afdruk haas

Vos

Het spoor van de vos laat zich herkennen door de -X-vorm van de afdrukken. Soms zijn daarbij ook afdrukken van de staart te zien. Tijdens het lopen in sneeuw zwiept hij met zijn staart, zoals een hond kwispelt.

Afdruk vos

Patronen van dierensporen vertellen een verhaal

De patronen van de dierensporen geven meer informatie over het dier dat de afdrukken heeft achtergelaten en ook of het zich met het haast heeft bewogen of bijvoorbeeld een sprong gemaakt heeft. Zoals hierboven al beschreven is er een verschil te zien tussen dieren die op de grond leven en dieren die zich in bomen bevinden. Verder is bijvoorbeeld door het patroon te zien of u met een kat of een steenmarter te maken heeft. De pootafdruk lijkt sterk op elkaar, maar een marter maakt sprongen om zich voort te bewegen en bij een kat zitten de afdrukken veel dichter bij elkaar.

Afdruk steenmarter Afdruk kat

pootafdrukken

Hoefdieren

Hoefdieren hebben weer heel andere, specifieke afdrukken. Wilde zwijnen zijn van herten te onderscheiden vanwege de iets bredere afdruk en doordat zij kleinere stappen maken.

Afdruk wild zwijn

Wild zwijn

Afdruk ree

Ree

Wolvensporen herkennen

Nu de wolf zich opnieuw in ons land gevestigd heeft is er ook een kans wolvensporen te zien in de sneeuw. Hun pootafdruk lijkt op die van de hond, maar is daarvan te onderscheiden met wat speurwerk. Ten 1e zijn ze vrij groot van formaat, zo’n 8 tot 10 centimeter. De afdruk van een wolf is daarnaast wat meer ovaal, terwijl die van een hond vrij rond is. De achtertenen zitten bij de wolf wat meer naar achter, waardoor er net wat meer ruimte zit tussen de achtertenen en voortenen. Het spoor van een wolf loopt bovendien vaak in een recht lijn, terwijl honden onrustiger lopen. Honden dribbelen meer heen en weer en snuffelen overal aan. Als een wolf rent, zijn de sporen met zekerheid te onderscheiden van die van een hond. Een wolf zet zijn achterpoot dan namelijk precies in de afdruk van de voorpoot.

Afdruk hond wolf

Boven een hondenafdruk, onder die van een wolf.

(Bron: RTL Nieuws, Nature Today, Buitenleven, de Gelderlander, welkomwolf.be)

Geef een reactie