slangen bijten

Deze slangen, die in Nederland voorkomen, bijten!

Het klinkt bijna ongeloofwaardig, als iets wat in Nederland niet voorkomt, maar ook in ons land leven slangen. We hebben het dan niet over cobra’s of andere grote jongens, maar er zijn 3 soorten die u bij een wandeling door de natuur tegen kunt komen. En het is oppassen geblazen, want ze kunnen ook nog bijten!

Koudbloedig

De adder, gladde slang en ringslang zijn de 3 slangen die in Nederlandse natuurgebieden voorkomen. Het zijn er niet heel veel en ze leiden ook een nogal beschut bestaan. De koudbloedige dieren laten zich niet vaak zien, maar op een zonnige dag willen ze zich nog wel eens laten zien. Ze gebruiken de zon om zich op te laden, energie op te doen. Is hij genoeg opgewarmd dat gaat hij terug naar de beschutting. U hoeft dus niet bang te zijn dat u ze zomaar treft.

Soorten slangen in Nederland

De gladde slang is het meest zeldzaam. Het is de minst ‘snelle’ slang en hij is niet giftig. Deze slang verblijft het liefst onder bladeren en andere planten en is door zijn schutkleuren nauwelijks waarneembaar. De slang dankt zijn naam aan de gladde structuur van de huid. De adder is de enige giftige slang in ons land. Het gif wordt verspreid door de beet. De beet van de adder is voor mensen pijnlijk, maar in principe niet dodelijk. De slang is herkenbaar aan de zigzaglijn op de rug. De meest voorkomende slang in Nederland is de ringslang. In principe leeft de slang dicht bij het water, maar hij wordt ook in steden gesignaleerd. Hij dankt zijn naam aan de ‘ring’ in de hals. Voor deze slang hoeft u niet bang te zijn. Ze bijten zelden, alleen als er gevaar dreigt, en zin niet giftig.

Wat te doen bij een slangenbeet?

Wie toch door een (giftige) adder gebeten wordt krijgt waarschijnlijk last van zwellingen in het gebied waarin de slang gebeten heeft en misselijkheid. Zorg ervoor dat het gebied dat opzwelt ruimte heeft. Dus verwijder knellende of strakzittende materialen. Probeer rustig te blijven en beweeg het getroffen lichaamsdeel niet te veel. Bent u misselijk, ga dan vooral rustig zitten. Voor de behandeling kunt u terecht bij de huisarts(-enpost). Zij kunnen beoordelen of het toedienen van een antiserum noodzakelijk is. Dat gebeurt niet zomaar, want dit serum kent vervelende bijwerkingen en u wordt er heel ziek van. In veel gevallen is het niet noodzakelijk. Wel is in overleg met de arts een tetanusinjectie aan te raden. En heeft u pijn? Neem dan een alleen paracetamol. Let op! Zuig de beet niet uit. Drink geen koffie, thee of alcohol en neem geen pijnstillers als aspirine en ibuprofen. Deze middelen hebben een slechte uitwerking in combinatie met het gif.

(Bron: Radio 1, RAVON en Huisarts & Wetenschap) 

Geef een reactie