Deze boeren doen het nét even anders
Akkerbouwers, pluimvee- en varkenshouders kennen we allemaal, maar er zijn ook type boeren die een stuk minder bekend zijn. Hallo Nederland zet hen in het zonnetje in de rubriek De boer op! Genoeg reden voor ons om ook eens in de boerenwereld te duiken en een paar bijzondere bedrijven uit te lichten.
De slakkenboerderij
Op 18 oktober 2018 is er in de uitzending aandacht voor een slakkenkwekerij in Zaltbommel, waar slakken worden gehouden voor de consumptie. Slakken zijn volgens de kweker heel gezond. Ze bevatten bijna geen calorieën, veel mineralen, weinig vet en veel aminozuren. De slakkenkwekerij waar de verslaggever van Hallo Nederland op bezoek gaat is de grootste van Nederland en huist op dit moment honderdduizenden slakken in verschillende kassen. De slakken die hier leven worden echt verwend. Ze krijgen hun favoriete eten en hun winterslaap wordt gerespecteerd, waardoor ze extra lekker zijn als ze worden doorverkocht.
Veld vol alpaca’s
Een andere onconventionele diersoort die tegenwoordig op boerderijen wordt gehouden, is de alpaca. Alpaca’s lijken een beetje op lama’s, alleen spugen ze niet. Inmiddels worden de dieren op verschillende plekken in het land gefokt. De dieren worden vervolgens weer doorverkocht voor hun wol. Die is namelijk lekker zacht. In een eerdere editie van De boer op! is Hallo Nederland te gast op de alpacaboerderij van Faas en Anja. Hoe het er hier aan toe gaan, ziet u in de reportage bovenaan dit artikel.
Geitenboerderij nieuwe stijl
In principe zijn geitenboerderijen natuurlijk niet zo zeldzaam, maar er zijn wel boeren die het fokken van geiten nét van een andere kant aanvliegen. Zo’n fokker is Engel Kupers uit het Groningse Oude Pekela. Kupers is hobbyboer en fokt boergeiten. Dit fokken doet hij zo goed dat zijn geiten over de hele wereld gewild zijn. Hij weet het ras heel zuiver te houden en zorgt ervoor dat zijn geiten niets tekort komen. Dat de dieren zo goed verzorgd worden, is te zien aan de omvang van veel van de boergeiten. Deze wegen tussen de 100 en 130 kilo, terwijl dit soort geiten elders op de wereld soms amper de 50 kilo halen. Hallo Nederland gaat op 15 februari 2018 langs bij Engel om zijn bijzondere geiten te bewonderen. Het fragment ziet u boven dit artikel.
Stadslandbouw
Niet alleen op het platteland, maar ook in de steden wordt in toenemende mate geboerd. Vooral in de Verenigde Staten is het verbouwen van groente op daken van gebouwen populair, maar in Nederland gebeurt dit ook steeds vaker. Rotterdam is wat dit betreft koploper. In die stad staat onder meer de grootste stadsboerderij van Nederland én worden er oesterzwammen verbouwd in het voormalige zwembad Tropicana. Deze paddenstoelen worden gekweekt op koffiedik afkomstig uit het restaurant dat ook is gevestigd in het voormalige subtropisch zwemparadijs.
Wijn van eigen bodem
Nederland telt steeds meer wijnboeren die hun eigen wijn produceren. Deze wijn is nog niet overal verkrijgbaar, maar het kan niet lang meer duren voordat dit wel het geval is. Het klimaat verandert, waardoor het hier steeds warmer wordt. Dat is goed nieuws voor de wijnboeren, want druiven groeien beter bij warm en droog weer. 2018 lijkt dan ook een topjaar te worden voor de Nederlandse wijn.
Hallo Nederland ziet u elke werkdag rond 18.25 uur op NPO 2.
(Bron: archief, redactie Hallo Nederland, gemeente Rotterdam)