De valse wolfspin: groter dan gemiddeld en gezien in 11 Nederlandse provincies
Publicatiedatum: 10 september 2022
De herfst is hét spinnenseizoen, maar sommige spinnen gedijen juist beter bij warme temperaturen. De valse wolfspin bijvoorbeeld is aan een opmars in Nederland bezig. Wat weten we over dit relatief grote en agressieve exemplaar?
Van Zuid-Europa naar Nederland
De valse wolfspin is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. Maar nu de temperaturen in Nederland op zijn gelopen, kan de soort zich ook hier vestigen. En dat is ook gebeurd. Tussen september 2021 en september 2022 zijn er ruim 500 exemplaren gespot, ruim 2 keer zoveel als in het voorgaande jaar. En het worden er alleen maar meer. Van elke lichting met 300 à 400 pasgeboren spinnen overleven er enkele tientallen. Ze houden zichzelf in leven door op vliegen, muggen en soortgelijke insecten te jagen. “Het is superduidelijk dat de spin hier niet meer weg te denken is”, vertelt spinnenexpert Jinze Noordijk aan de Gelderlander.
Alleen in Flevoland nog niet gespot
De valse wolfspin komt anno 2022 in 11 van onze 12 provincies voor. Alleen in Flevoland is de geelbruine soort (vooralsnog) niet opgedoken. Rondom Nijmegen, Arnhem, Utrecht en Zuid-Limburg zijn de valse wolfspinnen het meest actief. “Hij moet wel vaker hier binnengebracht zijn. Omdat ze ook in caravans en motorhomes gaan zitten. Maar pas in de afgelopen jaren kunnen ze zich blijkbaar goed handhaven hier”, vertelt deskundige Peter Koomen in Lunch Lekker Met Daniel Dekker. “Meestal gaan ze gewoon dood in de winter, omdat het te koud is. Maar blijkbaar is dat proces van opwarming zo ver dat de winters te zacht zijn. Dat ze kunnen blijven bestaan.”
Valse wolfspin nestelt zich in huizen
U kunt de valse wolfspin wellicht gemakkelijk herkennen. Ze zijn namelijk groter dan de meeste spinnen. Bij vrouwtjes kan het lichaam circa 2 centimeter worden, inclusief de poten komen ze uit op 5 à 6 centimeter. In Zuid-Europa houden ze zich meestal rondom huizen schuil, in Nederland lijkt dat ook het geval te zijn. “Dat is de plek waar ze zich het beste thuis voelen, omdat het daar lekker warm is”, aldus Koomen. “Er zijn er een paar die zich in huizen verschanst hebben. En zich van daaruit langzamerhand aan het voortplanten zijn en van het ene huis naar het andere gaan.”
Spinnenbeet vergelijkbaar met bijen- of wespensteek
Meestal gaan ze ’s nachts op jacht. Dat doen ze proactief, vaak zonder een web te maken dus. Een beet van de valse wolfspin is voor mensen niet dodelijk, maar wel vergelijkbaar met een bijen- of wespensteek. “Wat ik ervan weet, is dat het allemaal reuze meevalt. Het is niet prettig, het doet pijn, je kunt er een zwelling van krijgen. Maar je valt niet zomaar achterover, dat je meteen dood bent”, aldus Koomen. “Als je vaker door zo’n beestje gebeten wordt, dan kun je daar een allergie voor ontwikkelen. Maar dat is alleen maar bij speciale mensen, die dat in zich hebben.
Hoe komt de valse wolfspin aan zijn naam?
Ze laten zich alleen minder gemakkelijk wegjagen dan andere spinnen. “De meeste spinnen lopen van je weg als je er bijvoorbeeld met je hand naartoe gaat. De wolfspin daarentegen gaat in de aanval, is agressiever”, stelt Noordijk. Daar heeft de valse wolfspin overigens niet zijn naam aan te danken. ‘Vals’ slaat niet op zijn karakter, maar op zijn uiterlijk. “Het is helemaal geen wolfspin, daarom wordt hij ook valse wolfspin genoemd. Het is een neppe wolfspin, hij lijkt er alleen heel erg op”, besluit Koomen.
(Bron: Spinnenspotter, De Gelderlander, NPO Radio 5, Omroep Brabant. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Oké, “De meeste spinnen lopen van je weg als je er bijvoorbeeld met je hand naartoe gaat. De wolfspin daarentegen gaat in de aanval, is agressiever”. En een stukje verder “Het is helemaal geen wolfspin, daarom wordt hij ook valse wolfspin genoemd.” Loopt de valse wolfspin dan ook weg of gaat hij in de aanval? Dat blijkt nu nergens uit.
Voor alle duidelijkheid: het gaat hier over de valse wolfspin (al gebruikt de spinnenexpert in deze passage de term wolfspin). En als hij aanvalt, doet hij dat uit zelfverdediging als hij bedreigd wordt.
Ik heb nooit begrepen waarom zoveel mensen spinnen eng vinden.., ik heb er nog nooit iets engs aan kunnen ontdekken.
Laat ze ook lekker zitten waar ik ze aantref in huis. “Liever 10 spinnen in huis, dan één mug!” is het motto.
Ik zie ook geen enkele reden om dit beest bang te maken met m’n hand. Weet dat beest veel. Ook een dier heeft een aangeboren flight or fight reactie en dat is z’n goed recht. Dit exemplaar heeft de laatste optie in z’n genen. Eén die bij de notoire spinnenhater hem/haar helaas niet veel kans zal bieden, al probeert hij het nog o zo dapper.
Kortom; in mijn huis mag hij zich komen vestigen. Een vlieg die je almaar door blijft lastigvallen en denkt dat hij rustig je aanrecht en eten en benen, je huisdier en wat al niet meer het zijne kan noemen, dìe is pas irritant en niet alleen in staat je goede humeur van die dag compleet om zeep te helpen, maar dat kennelijk ook vast van plan! Zelf maak ik geen enkel beest dood. Ik doe pogingen de vlieg of wesp of wat dan te vangen en buiten te zetten. Dat een spin daar anders over denkt vind ik uiteraard prima, voor hem is het eten om te kunnen leven.
Hebben we dan een win-win situatie of niet ( retorische vraag) ?