De teek is terug van weggeweest
Publicatiedatum: 23 augustus 2017
Ondanks de afname van tekenbeten, waarschuwt natuurwebsite NatureToday om de resterende dagen augustus 2017 toch op uw hoede te zijn voor de teek. Waarom worden er minder tekenbeten gemeld en waarom waarschuwt NatureToday dan juist nu voor het beestje?
Waarom minder tekenbeten?
In de eerste 7 maanden van 2017 zijn een kwart minder tekenbeten doorgegeven. In juli 2017 zijn er zelfs 50 procent minder tekenmeldingen. Vermoedelijk komt dit door het droge voorjaar, omdat teken dan minder actief zijn en zij eerder uitdrogen. Ook het regenachtige weer van juli draagt bij aan de dalende lijn; mensen trekken er minder snel op uit waardoor de diertjes minder kans krijgen om toe te slaan.
Meer kans op tekenbeten
Het lage aantal tekenbeetmeldingen betekent niet meteen dat het risico op een beet is uitgesloten. De laatste dagen van augustus wordt het warmer en is het vochtig in de natuur, dat maakt het zowel voor de mens als teek weer aantrekkelijk om erop uit te trekken.
Ziekte van Lyme
De beet kan de oorzaak zijn voor de ziekte van Lyme. Jaarlijks krijgen 25.000 Nederlanders deze zenuwziekte. Zij kunnen onder andere last krijgen van zenuwpijnen en hart- en gewrichtsklachten. Als Lyme niet in een vroeg stadium wordt behandeld met antibiotica, kan het chronisch worden.
Controleer uw lichaam
Om te voorkomen dat het diertje op uw huid terecht komt, wordt geadviseerd om tijdens een activiteit in de natuur altijd de armen en benen te bedekken. Ook is het belangrijk om uzelf en uw (klein)kinderen op teken te controleren. Hoe u dit het beste kunt doen leest u in dit artikel.
(Bron: ANP, RIVM, NatureToday)