Paardenbloem

De paardenbloem is nuttig voor bijen en vlinders

De lente is nu echt begonnen. Langzaam ontwaakt de natuur. Eén van de eerste bloeiers is de paardenbloem. Die laat zich in maart en april al graag zien. Maar niet iedereen is blij met de gele bloem. Sterker nog, velen zien de bloem aan voor onkruid en verwijderen hem zodra hij de kop op steekt. Maar dat is niet nodig. De paardenbloem is namelijk heel nuttig voor bijen en vlinders, want het is een bron van nectar en stuifmeel. 

Bron van nectar en stuifmeel

Mening weiland kleurt dan geel als in maart en april de paardenbloemen de grasvelden geel kleuren. Maar hoewel de paardenbloem vaak als onkruid worden beschouwd, is de bloem juist heel nuttig. Vooral in de beginperiode. Dit is namelijk dezelfde tijd dat de vlinder ontwaakt uit de winterslaap. Die is hongerig en op zoek naar nectar om zich mee te voeden. En daar komt de paardenbloem van pas. Want vlinders maken graag gebruik van de nectar van de bloem. Vooral de argusvlinder, citroenvlinder, oranjetipje, kleine vos, klein geaderd witje, klein koolwitje, dagpauwoog en groot koolwitje zijn afnemers van de paardenbloemnectar. Deze vlinders zijn er als één van de eersten bij en dan is er nog weinig voedsel te vinden. De paardenbloem komt dan goed van pas. En niet alleen voor de vlinder komt de bloem van pas. Ook bijen, maken er graag gebruik van. Voor hen is het een bron van stuifmeel.

Slechte verhouding

Toch bestaat er een slechte verhouding met de bloem. Velen van ons hebben van huis uit meegekregen om zodra de bloem de kop opsteekt hem weg te halen. Reden is om verspreiding te voorkomen, want voor u het weet staat de hele tuin vol. Agrariërs zijn er niet dol op, want het zou andere gewassen aantasten en wordt om die reden ook bestreden. Toch blijkt uit een Duits onderzoek dat de plant in ‘normale’ omstandigheden zelfs nuttig is. Koeien, schapen en geiten gebruiken de paardenbloem als medicijn. Daarnaast zorgt de lange penwortel van de paardenbloem er mogelijk voor dat mineralen uit de diepere lagen van de bodem voor het te verbouwen gewas beschikbaar komen. De voedingswaarden, het mineralengehalte en de verteerbaarheid zou vergelijkbaar zijn met gras.

Als u ook de paardenbloem van nut wil laten zijn in uw tuin, maar niet wilt dat hij zich verder verspreid? Knip de bloemen dan direct na de bloei af. Dat is nog voor de zaadzetting die voor de verspreiding zorgt.

(Bron: Nature Today)

Geef een reactie

Reacties (2)

    BIJBLOEM says:

    Ja, hier worden ze gemaaid.

    Onkruid en inheemse plantensoorten. Koeien eten voornamelijk grassen.
    Is erg eenzijdig. In vroegere tijden mochten die het “on”kruid als onderdeel tot hun dagelijkse menu rekenen.

      BIJBLOEM says:

      Maar waarom wordt onze flora onkruid genoemd?
      Alles is pas leuk als het zo groot mogelijk is.