De mooiste winterwandelingen in uw provincie
Publicatiedatum: 16 januari 2020
Echt winters weer laat tot nu toe nog een beetje op zich wachten, maar dat maakt de huidige weersomstandigheden ideaal voor een lekkere winterse wandeling. Wij zetten de mooiste wandelplekken waar u een frisse neus kunt halen voor u op een rij: in elke provincie één.
Friesland
Een deel van de Waddeneilanden behoort natuurlijk ook tot de Friese provincie, één van de mooiste winterse wandelingen in Friesland vindt u dan ook op Ameland. In de westpunt van het eiland, bij Hollum, staat de 55 meter hoge vuurtoren en kunt u een wandeling maken door het Hollumerbos. Op het eiland vindt u verder natuurlijk het strand, de duinen en de Waddenzee waar u wellicht zelfs zeehondjes tegenkomt.
Groningen
Het wandelgebied rondom Sellingen en Bourtange is geen plek waar u ’s winters veel medewandelaars tegenkomt. Toch is dit landschap ook in de winter zeker de moeite waard. U vindt hier prachtige vergezichten over graslanden waar wilde schapen lopen en waterlandschappen waar wilde ganzen zijn te vinden. En wilt u opwarmen na een winterse wandeling? Dat kan 10 kilometer verderop in het oude vestingdorp Bourtange.
Drenthe
Nabij het Drentse Hoogeveen vindt u het buurtschap Siberië, dit gebied dankt de naam aan het feit dat het gebied vroeger erg onherbergzaam was. Inmiddels is dit rustige natuurgebied gelukkig goed te bewandelen en zijn er bewegwijzerde wandelroutes te vinden. In Siberië vindt u naast bijzondere vergezichten ook typisch Drentse zwerfstenen, dekzandruggen en als u goed luistert kunt u de tjiftjaf en graspieper vogels horen tjilpen.
Overijssel
In natuurgebied Vassergrafveld bij Vasse in het Overijsselse Twente vindt u naast mooie bossen en een uitgebreide heide ook archeologische monumenten. Zo duiken er in het landschap verschillende grafheuvels op en kunt u, als u goed kijkt, de lijnen zien van waar vroeger kleine akkers uit de ijzertijd hebben gelegen. Juist in de winter is dit gebied met de vele hoogteverschillen een aanrader. Zo zien de doorkijkjes vanuit het Elzenbroekbos op de Roezebeek er ’s winters misschien nog wel idyllischer uit dan in de zomer.
Gelderland
Ten oosten van Ermelo en Putten, bij het Gelderse dorpje Garderen vindt u één van de oudste bossen van Nederland: het Speulderbos. Dit wandelgebied is in de winter misschien wel nog indrukwekkender dan in andere seizoenen. De eeuwenoude eiken lijken namelijk, zeker wanneer het aan het nevelen is, wel te bewegen. Daarnaast zijn de bomen verwrongen in bijzondere vormen: de reden dat het bos in de volksmond ook wel ‘het bos van de dansende bomen’ wordt genoemd. In dit mysterieuze bos vindt u ook in de winter (roof)vogels, dassen, edelherten en wilde zwijnen.
Utrecht
Het Henschotermeer bij Woudenberg heeft alles: weiden, bos en strand. Oorspronkelijk is dit gebied een grote zandverstuiving, maar inmiddels vindt u hier een naald- en loofbos en kunt u rondom de zwemplas wandelen. In de winter is het natuurlijk te koud om hier te zwemmen, maar de wandeling die u zowel over het strand als door het bos leidt is ook in de winter prachtig.
Flevoland
Bij wandelen in Flevoland denkt u waarschijnlijk direct aan natuurgebied de Oostvaardersplassen en ook in de winter kunt u hier wandelen. U zult hier veel verschillende soorten dieren tegenkomen en u kunt kiezen uit verschillende gemarkeerde wandelroutes. Houd er wel rekening mee dat niet alle delen van het natuurgebied in de winter open zijn. Er wordt tijdens de wintermaanden namelijk onderhoud gepleegd op verschillende plaatsen in het gebied.
Noord-Holland
In de duinen van Zuid-Kennemerland kunt u ’s winters heerlijk wandelen. In de duinen vindt u het Vogelmeer dat in het winterse zonlicht spiegelglad lijkt. Verder vindt u hier veel duindoornstruiken, ook in de winter hangen daar veel oranje besjes aan, waar allerlei vogels op af komen. Naast dat de Kennemer duinen een waar vogelparadijs is, is het ook een echt winter-wandelparadijs.
Zuid-Holland
Het Groene Hart is weids en open, maar toch vindt u ook hier stukjes bos. Het Loetbos bij Ouderkerk aan de IJssel is daar één van. In het bos is ook een drassig moeras te vinden waar u verschillende vogels, zoals de kramsvogel en goudvink tegen het lijf loopt. Zeker in de winter zijn deze vogels extra actief, omdat zij de hele dag door opzoek zijn naar eetbare besjes.
Zeeland
De kans op het spotten van een bruinvis in de Westerschelde is in de winter het grootst. Lopend over de dijk komt u niet alleen onderwaterleven tegen, ook kolossale schepen, op weg naar alle uithoeken van de wereld, varen u voorbij. En tijdens een wandeling in natuurreservaat Rammekenshoek nabij Vlissingen komt u langs een eeuwenoud fort en even oude dorpen. Al met al een afwisselende wandeling langs de Zeeuwse wateren.
Noord-Brabant
Net onder Breda vindt u een 16e -eeuws bos. In die tijd wordt dit dennenbos gebruikt als jachtgebied voor de prinsen van Oranje. Tegenwoordig kunt u hier gelukkig zonder schietgevaar rondwandelen. Aan de rand van het bos staat Kasteel Bouvigne, waar u langs loopt op weg naar het dal van het kleine riviertje de Mark. In dit dal kunt u het hele jaar door mooie wandelingen maken.
Limburg
Nationaal Park De Maasduinen vindt u in Noord-Limburg, tussen de Maas en de grens met Duitsland bij Well. In dit natuurgebied komt u bijzondere planten en dieren tegen, maar u vindt hier ook grafheuvels, oude loopgraven en zelfs kasteelruïnes. Verder staan zowel loof- als naaldbossen, een open heide en grote meren garant voor mooie vergezichten tijdens een heerlijke winterse wandeling.
Waar gaat u het liefst wandelen in de winter?
(Bron: ANWB, NU.nl, Speulderbos.nl, Natuurmonumenten, Toeristische Informatie Twente, Wandel.nl, Recreatie Midden-Nederland, Staatsbosbeheer)