De heide staat weer in bloei! Ondanks 2 droge zomers op rij
Publicatiedatum: 17 augustus 2019
In 2018 hebben we het vanwege de droogte grotendeels zonder bloeiende heide moeten doen. Ook voor dit jaar zijn de vooruitzichten aanvankelijk somber, maar vanuit steeds meer plekken in het land zijn positieve geluiden te horen: de heide staat dit jaar weer wel in bloei.
Posbank bij Rheden
In 2018 heeft het reusachtige heidegebied op de Posbank bij Rheden het bloeiseizoen overgeslagen. De heideplanten hebben toen flink onder de droogte geleden. Ook dit jaar is er veel hitte en droogte geweest, maar dankzij de nattere periodes, die er ook geweest zijn, is de heide er dit jaar beter aan toe. Volgens Natuurmonumenten, eigenaar van Nationaal Park Veluwezoom, waarvan de Posbank deel uitmaakt, is dat waarschijnlijk de reden dat de heide nu wel weer bloeit.
Of de heide al bloeit? Nou…op de Posbank prachtig hoor. pic.twitter.com/yn8MjSvyHZ
— ria frieling (@ria_frieling) August 12, 2019
Sallandse Heuvelrug
Op de Sallandse Heuvelrug staat een deel van de heide tegen de verwachting van de boswachters ook weer in bloei dit jaar. Boswachter Jos Schouten laat tegenover Tubantia weten dat de boswachters blij zijn dat het minder dramatisch gesteld is met de heide dan zij voorspeld hebben. “In het voorjaar was het echt een trieste bedoening, een groot deel van de heide was verdroogd’’, zegt Schouten, boswachter van Natuurmonumenten. “We hadden zelfs de bijenkasten die er elk jaar worden neergezet maar afgezegd omdat we dachten dat de heide dit jaar niet zou bloeien. Maar voor een deel van de vegetatie is het toch nog op tijd gaan regenen.’’
Insecten en vogels afgenomen
Met name de stukken heide die op het zuiden van de Sallandse Heuvelrug liggen, hebben het volgens collega-boswachter Kees Jan Westra (Staatsbosbeheer) zwaar te verduren gehad. “Deels omdat het daar nog droger was en deels omdat de planten daar letterlijk door de zon verbrand zijn. Maar het zaad van heide is heel erg krachtig, het kan zelfs na 100 jaar weer opkomen.’’ Toch komt het herstel te laat voor veel insecten en daardoor weer vogels. Veel insecten zijn verdwenen en vogels hebben daardoor te weinig voedsel. “Het is de vraag wat dat betekent voor insecteneters als de korhoenders, roodborsttapuit, nachtzwaluwen, maar ook reptielen,’’ zegt Westra.
Hoe #paars wordt de #heide? Die vraag houdt veel mensen bezig… Nou kijk, hier het antwoord. pic.twitter.com/FLfyhkZZSW
— Boswachter Kees Jan (@keesjanwestra) August 12, 2019
Asselse Heide
Inmiddels is ook de Asselse Heide op het Kroondomein Het Loo weer in bloei gekomen. Op sommige andere plaatsen zijn nog enkel kale houterige struikjes te zien volgens natuurkenner Louis Fraantje, maar geheel tegen de verwachting in is de Asselse Heide momenteel weer een lust voor het oog.
Strabrechtse heide bij Heeze kleurt weer paars
Ook de Strabrechtse Heide bij Heeze kleurt dit jaar veel paarser dan verwacht. In 2018 is het één grote bruine vlakte en ook dit jaar is het er flink droog geweest. De kleine regenbuien die er dit jaar wel gevallen zijn, zijn echter genoeg geweest om de heide te herstellen. Erik Schram van Staatsbosbeheer is aangenaam verrast: “Ik ben toch wel verbaasd dat het er hier nu zo mooi bij ligt. Dan zag het er een jaar geleden toch heel anders uit”, zegt hij. Ook goed nieuws voor de vlinders en insecten, die er nu weer nectar kunnen vinden.
Hilversumse heide
Ook rondom Hilversum ziet het er lange tijd niet goed uit voor de heide, maar de regenbuien in juli hebben ervoor gezorgd dat de heideplanten inmiddels weer hun knalpaarse bloemenpracht laten zien. Vele wandelaars genieten er inmiddels van.
Wandelen en fietsen
De bloei van de heide houdt naar verwachting nog tot uiterlijk half september aan, dus reden genoeg om de wandelschoenen aan te trekken en er op uit te trekken. Naast bovenstaande gebieden zijn er volgens Natuurmonumenten onder andere ook mooie wandel- (of fiets- natuurlijk)routes bij de Kaapse Bossen in provincie Utrecht, het Deelerwoud tussen de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom, De Sprengenberg in Overrijssel, Dwingelderveld en Mantingerveld in Drenthe, het Fochteloërveen in Friesland en Drenthe, Kampina in Noord-Brabant en de Brunssummerheide in Limburg.
(Bron: De Gelderlander, Tubantia, Eindhovens Dagblad, De Gooi- en Eemlander, Barneveldse Krant, Natuurmonumenten)