De bijen van de nacht: waarom motten belangrijker voor ons zijn dan we beseffen
Publicatiedatum: 20 juni 2023
Motten (nachtvlinders) behoren niet tot de meest geliefde dieren in Nederland. In onze kledingkast kunnen ze namelijk een hoop schade aanrichten. Maar wist u dat ze ongemerkt veel voor de wereld betekenen?
Waarin verschillen motten van vlinders?
Beide diersoorten vallen in dezelfde categorie. Net als dagvlinders zijn motten geëvolueerde rupsen. Zo groeit de beruchte eikenprocessierups uiteindelijk uit tot een nachtvlinder. Dat dagvlinders overdag actief zijn en motten meestal ’s nachts, is het meest voor de hand liggende antwoord. Maar het verschil zit hem ook in uiterlijke kenmerken. Zo zijn dagvlinders meestal feller gekleurd, hebben ze rechtopstaande vleugels en zit er een bolletje op hun voelsprieten. Bij motten is de stand van de vleugels meestal horizontaal en lopen de voelsprieten naar buiten af.
Waarom hebben ze het voorzien op onze kleren?
Klerenmotten komen af op donkere, warme plekken, zoals kledingkasten in de slaapkamer. Maar het zijn hun larven die uw kleding kunnen beschadigen. Zij leven normaal gesproken van eiwitten in dierlijke producten. Met dierlijke materialen als wol, leer of zijde komen ze dus ook wel aan hun trekken in uw kledingkast. Hoe u overlast van motten in huis kunt voorkomen, leest u in dit artikel.
Wat maakt de motten wel waardevol?
Maar als ze niet in uw kledingkast zitten, hebben ze wel degelijk waarde voor mens en maatschappij. In feite zijn motten de bijen van de nacht. Engelse onderzoekers hebben aangetoond dat zij ook bloemen bestuiven. En dat ze dit vaker, sneller en efficiënter doen dan de insecten die overdag actief zijn, zoals bijen en hommels. In stedelijke gebieden zorgen ze voor zo’n 33 procent van de totale bestuiving. Zeker in de zomer, wanneer de nachten korter zijn, is dat een prestatie van formaat.
Bedenk daarbij dat het aantal motten flink is afgenomen in de voorbije 50 jaar. Een verdere daling kan grote gevolgen hebben voor onze natuur. Motten zijn geen beschermde diersoorten, maar volgens onderzoekers verdienen ze wel zo’n status. “Het is duidelijk dat we veel meer bewustzijn over het belang van motten moeten creëren”, laat Emilie Ellis namens de Universiteit van Sheffield weten. Want ze doen dus veel meer dan alleen onze kleren aanvreten.
(Bron: Archief, Vlinderstichting, Libelle, Motten-weg.nl, Milieu Centraal, Scientias, BBC, PLOS One, Rijksoverheid, Universiteit Sheffield. Foto: Shutterstock)