bloei berm

De bermen staan in boei, maar welke bloemen ziet u eigenlijk?

In veel Nederlandse gemeenten worden de bermen niet meer gekortwiekt, maar kan de natuur haar gang gaan. Dat is goed voor de biodiversiteit én resulteert in prachtige bloementaferelen. Welke wilde bloemen ziet u vaak terug in de berm? Wij zetten er een aantal op een rij. 

Klaproos

In elke berm zijn weer andere bloemen te zien, maar de klaproos is vaak van de partij. In 2021 bloeit de plant zelfs op uitzonderlijk veel plekken. Dat komt vermoedelijk omdat de vorige 2 zomers zo warm waren, waardoor veel andere platen het hebben begeven. De klaproos is bij uitstek een bloem die het goed doet op plekken waar nog niets anders groeit, waardoor we ze in 2021 enorm veel zien.

klaprozen
Lees ook: Waar komen al die klaprozen dit jaar vandaan?
klaproos

Een klaproos in een veld met echte kamille, een plant die ook veel in bermen voorkomt.

Korenbloem

Ook de blauwe korenbloem is terug te vinden in bermen door het hele land. De korenbloem groeit van nature op de Nederlandse akkers, waar hij ook zijn naam aan ontleent. Door de intensieve landbouw is de plant een stuk zeldzamer in het wild, maar gelukkig wordt de korenbloem steeds vaker ingezaaid. Hierdoor zien we ze in steeds meer bermen en dat voor mooie plaatjes. Naast mooi, is de korenbloem ook een bron van nectar, wat weer goed nieuws is voor insecten. .

korenbloem

Akkerdistel

In veel bermen zijn ook distels terug te vinden. Een veelvoorkomende is de akkerdistel, een plant die in in heel Nederland groeit. Deze distel heeft lila of lichtpaarse bloemetjes en is een zogenoemde pionierssoort. Dat wil zeggen dat de plant opduikt op plekken waar nog niets anders groeit, net zoals de klaproos. Qua bodem is de distel niet veeleisend: zelfs als er bijna geen voeding in de grond zit, kan deze distel er prima groeien.

akkerdistel

Egelboterbloem

Aan randen van vijvers of andere waterpartijen komt de egelboterbloem vaak voor. Aan de stengel van deze plant groeien vaak een aantal trosjes gele bloemetjes. Dit bloemetje lijkt een beetje op de gewoner dotterbloem, die ook vaak aan de kant van water groeit. De bloemetjes van de dotterbloem zijn echter wel iets groter.

egelboterbloem

De egelboterbloem

gewone dotterbloem

De gewone dotterbloem.

Margriet

De inheemse margriet groeit al sinds de bronstijd (2000 – 800 voor Christus) in Nederland, maar is door de landbouw behoorlijk teruggedrongen. Gelukkig wordt het zaad van deze bloem veelvuldig gezaaid, waardoor ze in vel bermen opduiken. U kunt de margriet herkennen aan de lange stengel, het gele hart en de lange, witte blaadjes.

margriet
Slangenkruid

Slangenkruid is een stekelige, kleurrijke plant die vooral in de bermen aan de kust veel voorkomt. De plant is immers gek op kalkrijke duingrond. De bloemetjes zijn meestal paars-blauw, maar soms ook roze. Het is een pioniersplant en groeit dus op plekken waar nog niets anders aanwezig is. De opvallende naam dankt de plant trouwens een het feit dat het sap uit de stengel naar verluidt werkt tegen slangengif.

slangenkruid
Duizendblad

Het witte duizendblad is in de zomer goed vertegenwoordigd in ons land. De bloemetjes zijn piepklein, maar trekken veel insecten aan. Deze insecten zorgen voor de bestuiving, waardoor het duizendblad op enorm veel plekken te zien is. Duizendblad lijkt een beetje op zevenblad, een kruid dat ook heel veel voorkomt in de bermen.

duizendblad

Duizendblad in de berm. U ziet ook klaprozen en de gele kamille.

zevenblad

Zevenblad is iets grover dan duizendblad.

(Bron: Flora van Nederland, Floron, GroenVandaag)

Geef een reactie

Reacties (2)

    kraatje says:

    Heerlijk deze wilde bloemen en wat fijn dat gemeentes wat wijzer zijn geworden en niet meer snoeien.!! Ik geniet er van.!!

    AnnemieMH says:

    Persoonlijk vind ik dat hoge gras in de niet gemaaide bermen vreselijk…..En vol met teken ook, top voor de volksgezondheid ……