plastic

Brussel stelt paal en perk aan plastic wegwerpartikelen als rietjes en roerstaafjes

70 procent van het zwerfafval in zee is afkomstig van plastic voor eenmalig gebruik. Zoals rietjes, roerstaafjes en wegwerpbestek. Als het aan de Europese Commissie ligt moeten wegwerpproducten waarvoor duurzame en betaalbare alternatieven zijn verboden worden. Vicevoorzitter Frans Timmermans heeft maandag 28 mei 2018 wetsvoorstellen gepresenteerd die de ophoping van plastic afval in de oceanen moet tegengaan.

Fabrikanten laten meebetalen aan opruimen plastic

10 plastic voorwerpen voor eenmalig gebruik die het meest op het strand worden gevonden zijn goed voor 70 procent van zwerfvuil in zee. Doel van het dagelijks EU-bestuur is een halvering hiervan in 2030. Door fabrikanten mee te laten betalen aan het opruimen van producten als plastic drinkbekers, voedselbakjes, chipszakjes, snoepwikkels, ballonnen en maaltijdverpakkingen wil Brussel het gebruik ervan terugdringen. Het streven is dat 9 op de 10 plastic flessen in 2025 gescheiden worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Doppen en deksels mogen daarnaast niet langer los van de flessen komen, aldus de commissie.

Plastic in maandverband en vochtige doekjes

Ook van sigarettenproducenten wordt een bijdrage gevraagd. De industrie wordt gestimuleerd minder vervuilende alternatieven te ontwikkelen. Daarnaast komen er bewustwordingscampagnes. Zo moeten fabrikanten op maandverband, vochtige doekjes en ballonnen vermelden dat er plastic in zit en dat ervoor moet worden gezorgd dat die producten niet zomaar in het milieu terechtkomen.

Belasting op plastic?

Brussel heeft in januari 2018 al als doel gesteld dat alle plastic verpakkingen in de EU in 2030 recyclebaar of herbruikbaar moeten zijn en overweegt nog of er een EU-belasting op plastic moet komen. “We moeten nu handelen”, aldus Timmermans. Hij roept de lidstaten en het Europees Parlement op de voorstellen binnen een jaar goed te keuren.

Recycling petflessen

In Nederland wordt momenteel rond 50 procent van de plastic verpakkingsvormen gerecyled, de rest van wereld zit gemiddeld rond 20 procent. Een verdere stap in de goede richting voor Nederland is een nieuw te openen fabriek, gebouwd met steun van Unilever. Het wordt in deze fabriek mogelijk om meerdere soorten petflessen te recyclen. Nu worden gekleurde petflessen nog uitgesloten en bijvoorbeeld plastic flessen waar stoffen als ammoniak in gezeten hebben ook. In de fabriek die in 2019 geopend wordt kunnen dit soort flessen wel gerecycled worden. Door een speciale manier van chemisch reinigen door het bedrijf Ioniqa blijven er aan het eind van het proces zuivere grondstoffen over, waardoor er veilig voedsel in de nieuwe flessen verwerkt kunnen worden, ook al is er eerder een stof als ammoniak in het spel geweest. Daarnaast is een systeem ontworpen waarmee kleur uit gekleurde flessen gehaald kan worden.

Veelbelovende oplossing

Unilever heeft beloofd dat het bedrijf in 2025 alleen nog afbreekbaar plastic gebruikt en met de opening van deze fabriek lijkt het erop dat ze die belofte kunnen waarmaken. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken vindt het een veelbelovende oplossing voor een deel van het plastic-probleem. “We lopen tegen grenzen aan met de huidige vormen van recyclen dus we moeten naar nieuwe vormen die ook echt milieuwinst opleveren”, aldus directeur Hester Klein Lankhorst in het NOS Radio 1 Journaal.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie