Brandweer grijpt in bij brandende grotten Maastricht
Publicatiedatum: 26 juli 2017
De brandweer kiest voor een nieuwe aanpak om de brand in de grotten bij Maastricht te bestrijden. Besloten is het smeulende hooi eruit te halen en buiten te blussen. Al sinds donderdag 20 juli 2017 woedt er brand in de grotten en pogingen het vuur te blussen zijn tot nu toe mislukt door instortingsgevaar en koolmonoxide.
Blussen duurt enkele dagen
Het zelfstandig laten uitbranden van het hooi in de grotten duurt mogelijk nog 2 of 3 weken. Omwonenden en omliggende bedrijven houden dan nog erg lang last van de rook. Daarom wordt nu ingegrepen. Na inspectie van de grotten is besloten brandweerlieden met een persluchtmasker en onder een speciale beschermconstructie tegen instortingen de gangen in te sturen. Een grijper met verstevigde constructie trekt in de gangen het hooi uit elkaar en brengt het naar buiten. Dat werk verloopt in ploegen en het blussen duurt op deze manier naar verwachting enkele dagen. Omwonenden moeten er wel rekening mee houden dat tijdens het blussen de rook- en stankoverlast kan toenemen en zij krijgen het advies ramen en deuren te sluiten.
Volgens de brandweer is ongeveer 85 procent van het smeulende hooi al uit het gangenstelsel gehaald.
Enorme roet- en rookschade
Eerder is al bekend geworden dat de brand grote gevolgen heeft voor de rest van het ondergrondse gangenstelsel. De grot waar het hooi brandt staat in verbinding met andere tientallen kilometers lange grottenstelsels in de Cannerberg. Volgens eigenaar het Limburgs Landschap is er sprake van enorme roet- en rookschade. “De grotten zijn eeuwenoud en hebben even oude cultuurhistorisch belangrijke inscripties en handtekeningen”, aldus een woordvoerder. In het gangenstelsel ligt onder meer een voormalig NAVO-hoofdkwartier. Voorlopig zijn excursies daar afgeblazen. Iets verderop ligt de Jezuïetengrot, beroemd om de 19e eeuwse wandtekeningen en beeldhouwwerken. Ook daar mag niemand naar binnen vanwege de koolmonoxide.
Bewoners geëvacueerd
Woensdag 26 juli zijn aan het einde van de dag de bewoners van 13 woningen vanwege de stank, rook en koolmonoxide door het brandende hooi en stro in de Cannerberg, geëvacueerd. De bewoners zijn ondergebracht in hotels en bij familie. Voor hen was de overlast en kans op gezondheidsklachten dusdanig, dat zij voorlopig elders moeten verblijven. Dat er meer overlast is komt onder andere doordat er een tunnelventilator voor de grot is gezet. Deze zorgt voor een beter zicht de tunnel in, maar daardoor hebben de omwonende wel meer last van rook en stank. De burgemeester van Riemst laat weten dat zij pas terug mogen naar hun huis als het vuur in de grot beblust is.
Vuur geblust
Donderdagmiddag 27 juli 2017 is het laatste smeulende hooi uit de grotten bij het Belgische Kanne gehaald en buiten geblust. Vrijdagochtend volgt een laatste inspectie van de gangen. Daarbij wordt dan ook het koolmonoxidegehalte gemeten. Of de geëvacueerde omwonenden inmiddels naar huis zijn is nog niet bevestigd.
(Bron: ANP)