bosbranden

Bosbranden in Europa: hier moet u rekening mee houden

Door de droogte woeden er op verschillende plekken in Europa bosbranden. Ook toeristische gebieden staan momenteel in vuur en vlam. Waar de brandhaarden zich bevinden? Wij hebben het voor u uitgezocht.

Brand in Zweden

In Zweden staat de bosbrandenteller inmiddels op 70. Door de droogte staan verschillende gebieden in Zuid- en Midden-Zweden in brand. De grootste brandhaarden zijn volgens de ANWB te vinden rond Olingdal/Härjåsjön in de provincie Jämtland en rond Ljusdal in de provincie Gävleborg. Deze gebieden liggen in het midden, maar in het zuiden neemt de kans op grote branden met de dag toe. Inmiddels zijn er buitenlandse blustroepen onderweg. De ANWB adviseert mensen die een vakantie in Zweden op de planning hebben staan contact op te nemen met de accommodatie. Zij kunnen u het best vertellen wat de stand van zaken is.

Situatie in Griekenland

Griekenland wordt hard getroffen door bosbranden. Inmiddels zijn er al 50 doden gevallen bij branden rondom de hoofdstad Athene en ook verderop brandt het flink. Zo’n 60 kilometer van Athene, in de heuvels van Kineta, is het ook raak en datzelfde geldt voor de badplaats Mati. Op deze laatst genoemde plek zijn 20 van de 50 slachtoffers gevallen. In Kreta brandt momenteel een stuk bos aan de noordkant van het eiland.

Omdat het zo hard waait, is blussen lastig. Totdat de situatie verbetert, is de snelweg Athene – Corinthië gedeeltelijk afgesloten en rijden er ook geen treinen, weet de ANWB te vertellen.

Risicogebied

Helaas zijn Zweden en Griekenland niet de enige plekken in Europa waar bosbranden zijn. De Europese Commissie (onderdeel van de Europese Unie) hanteert het meetsysteem Copernicus, dat precies aangeeft waar er bosbranden zijn en waar deze deze makkelijk kunnen ontstaan. Wie deze kaart bekijkt, ziet dat er onder meer op het Italiaanse eiland Sicilië veel branden woeden. In totaal zijn het er nu 6 brandhaarden, maar de mogelijkheid bestaat dat er meer zullen ontstaan. Dit omdat het ook in Italië flink waait, wat blussen lastig maakt.

Daarnaast zijn er ook behoorlijk wat landen waar de kans op een brand groot is. In Zuid-Spanje, bijvoorbeeld, is volgens Copernicus de kans op een brand levensgroot. Ook Noorwegen, Turkije en Kroatië lopen grote kans. Op het moment van schrijven is dit de actuele situatie in Europa:
brandkaart
De dieprood gekleurde stukken geven een grote kans op brand aan. Groen betekent dat het risico klein is en oranje symboliseert een verhoogde kans op bosbranden. Zoals u kunt zien valt Nederland onder die laatstgenoemde categorie. Inmiddels zijn er in ons land ook al verschillende natuurbranden geweest, waaronder op de Hoge Veluwe en in het duingebied nabij Heemskerk.

Wilt u zelf de actuele brandsituatie in Europa in de gaten houden? Dat kan via de website van Copernicus.

Advies van Buitenlandse Zaken

Als u binnenkort op vakantie gaat in een gebied waar de situatie op bosbranden groot is, dan doet u er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken goed aan om de plaatselijke media goed in de gaten. Ook kunt u uw gegevens achterlaten bij het ministerie, zodat u op de hoogte wordt gehouden van gewijzigde reisadviezen en bent u makkelijk vindbaar bent in het geval van nood.

Update 6-8-2018: Portugal brandt

In Portugal zijn er in de Algarve tientallen bosbranden ontstaan door de aanhoudende droogte en de extreme hitte. Van plan om naar dit deel van het Zuid-Europese land af te reizen? neem dan contact op met uw accommodatie. Ook in Spanje is het kans op een natuurbrand levensgroot.

Update 7-8-2018: Grote natuurbrand in Drenthe

In Drenthe woedt momenteel een grote natuurbrand waardoor een aantal campings zijn ontruimd. De brandhaard bevindt zich nabij het plaatsje Wateren.

(Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken, ANWB, Copernicus, NOS, ANP)

Geef een reactie