Bladeren op de stoep: wie moet ze opruimen en hoe voorkomt u een valpartij?
Publicatiedatum: 22 november 2024
In de herfst vallen bladeren van de bomen. Wanneer bladeren zich ophopen op straat, kunnen ze voor gevaarlijke situaties en valpartijen zorgen. Zeker als ze ook nog eens nat worden. Maar wie is er verantwoordelijk voor het opruimen van bladeren die op de stoep liggen?
Bij wie ligt de verantwoordelijkheid?
In de Wegenwet is opgenomen dat de gemeente er binnen haar gebied voor moet zorgen dat de wegen in goede staat verkeren, met uitzondering van wegen die door het Rijk of een provincie worden onderhouden. Dit houdt in dat de wegbeheerder, meestal de gemeente, verantwoordelijk is voor de staat van de stoep. Het tijdig verwijderen van bladeren draagt bij aan een veilige staat van de stoep.
Toch is het niet makkelijk om de gemeente verantwoordelijk te stellen wanneer u valt als gevolg van bladeren op de stoep. In de wet staat weliswaar dat de wegbeheerder aansprakelijk is bij een gebrekkige staat van de weg, maar hierbij gaat het bijvoorbeeld om losliggende stoeptegels en niet om bladeren of sneeuw.
De gemeente heeft een zorgplicht
De gemeente heeft wel een zorgplicht om de wegen veilig te houden. Als zij niet aan deze zorgplicht voldoen, kunt u ze in theorie aansprakelijk stellen voor een eventuele valpartij. Hierbij wordt gekeken naar wat bewoners redelijkerwijs van de wegbeheerder kunnen verwachten. Het is onredelijk om te verwachten dat er nooit bladeren of sneeuw op de stoep zullen liggen. U mag wel verwachten dat de gemeente zich aan het reinigingsplan houdt en gedurende de herfst de straten een keer vaker bladvrij maakt.
Wanneer bent u zelf verantwoordelijk?
In principe bent niet u, maar de wegbeheerder verantwoordelijk. Als het echter uw boom is die bladoverlast veroorzaakt, kunnen buren wel van u verwachten dat u dit opruimt. U kunt dit blad vervolgens weggooien, maar u kunt het ook nog goed gebruiken. In een eerder artikel geven we tips wat u met afgevallen blad kunt doen. Het kan overigens geen kwaad om het blad in de tuin te laten liggen als u daar niet doorheen hoeft te lopen.
Wat u in ieder geval niet moet doen, is de bladeren zo opvegen dat ze een grote hoop vormen op de stoep. Als er dan iemand over valt, kan diegene u mogelijk wel aansprakelijk stellen. De bladeren simpelweg een stukje verderop verplaatsen richting de stoep van de buren wordt vermoedelijk ook niet op prijs gesteld.
Zo voorkomt u een valpartij
Hoewel u niet altijd iemand aansprakelijk kunt stellen voor een valpartij door afgevallen bladeren, kan een dergelijke val wel pijnlijk zijn. Onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ geven wij enkele tips om een val te voorkomen:
- Let extra goed op de weg en kijk waar u loopt
- Probeer niet op grote stapels bladeren te staan
- Pas uw snelheid aan
- Gebruik wandelstokken
- Kies voor schoenen met antislipzolen
Loopt u met een rollator of zit u in een rolstoel? Dan is het evengoed van belang om uw snelheid aan te passen wanneer er bladeren liggen. Controleer bovendien vooraf of de wielen genoeg grip hebben en voorkom dat er takjes of bladeren tussen de wielen blijven zitten. Gaat u eropuit met de fiets, wees dan ook alert. De bladeren kunnen het u behoorlijk lastig maken. Op MAX vakantieman leest u waar u rekening mee moet houden en hoe u goed voorbereid de weg op gaat.
(Bron: Archief, Wegenwet, Radar, Gemeente Amsterdam. Foto: Shutterstock)